Buško jezero

  Buško jezero

  Kada se usred ljetnih vrućina razina ovog jezera spusti, ukaže se zelena površina polja, a usred njega veliki pješčani sprud. Mještani ga zovu Prisap (i Kraljičin nasip).

  Buško blato (jezero) je prirodni nastavak Livanjskog polja. Nalazi se u Bosni i Hercegovini na 716 m nadmorske visine. Samo jezero ima površinu od 55,8 km², a ukupna zapremina je 782 miliona m³. Dužina mu je oko 13,5 km., prosječna širina oko 4,1 km, a najveća širina je oko 7,2 km.Prosječna dubina jezera je oko 15,5 metara. Jedna trećina površine jezera nalazi se u općini Livno, a dvije trećine u općini Tomislavgrad.  Jedna trećina površine jezera nalazi se u općini Livno, a dvije trećine u općini Tomislavgrad. Svojom površinom ovo jezero jedno je od najvećih akumulacija u Evropi.

   

  Buško blato raspolaže bogatstvom i raznovrsnošću ribljeg fonda.

  U području ovog „raja na zemlji“ smješteno je  Eco selo Grabovica, koje se nalazi na magistralnom putu Kamensko – Tomislavgrad, udaljeno 10 kilometara od Graničnog prijelaza Kamensko. Cilj izgradnje Eco-sela Grabovica je razvoj  turizma na Buškom jezeru.

  Emina Dedić, Furaj.ba