Buško jezero

Kada se usred ljetnih vrućina razina ovog jezera spusti, ukaže se zelena površina polja, a usred njega veliki pješčani sprud. Mještani ga zovu Prisap (i Kraljičin nasip).

Buško jezero - (Samra- Furaj.ba)

Foto: Buško jezero – Furaj.ba

Buško blato (jezero) je prirodni nastavak Livanjskog polja. Nalazi se u Bosni i Hercegovini na 716 m nadmorske visine. Samo jezero ima površinu od 55,8 km², a ukupna zapremina je 782 miliona m³. Dužina mu je oko 13,5 km., prosječna širina oko 4,1 km, a najveća širina je oko 7,2 km.Prosječna dubina jezera je oko 15,5 metara. Jedna trećina površine jezera nalazi se u općini Livno, a dvije trećine u općini Tomislavgrad.  Jedna trećina površine jezera nalazi se u općini Livno, a dvije trećine u općini Tomislavgrad. Svojom površinom ovo jezero jedno je od najvećih akumulacija u Evropi.

 

Buško blato raspolaže bogatstvom i raznovrsnošću ribljeg fonda.

U području ovog „raja na zemlji“ smješteno je  Eco selo Grabovica, koje se nalazi na magistralnom putu Kamensko – Tomislavgrad, udaljeno 10 kilometara od Graničnog prijelaza Kamensko. Cilj izgradnje Eco-sela Grabovica je razvoj  turizma na Buškom jezeru.

Emina Dedić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content