Čanakale – Od Troje do Galipolja

Zabranjene ljubavi, viteštvo, arheološka nalazišta, čast i osveta, velike pobjede i nenadoknadivi porazi, sve je to utkano u historiju Čanakala. Smješten u sjeverozapadnoj Turskoj, na azijskoj strani morskog prolaza Dardaneli, Čanakale svoje sage iz prošlosti ujedinjuje s veličanstvenom prirodom, šljunkovitim plažama, šarmantnim restoranima i ljubaznim lokalcima nudeći sve uslove za prekrasan odmor u Turskoj

Čanakale je grad i luka u Turskoj, jedini grad osim Istanbula koji se nalazi na dva kontinenta. Smješten na južnoj, azijskoj strani Dardanela, morskog prolaza između Evrope i Azije koji povezuje Mramorno i Egejsko more. Dužina prolaza je 65 km, širina 2 do 6 km, dubina 53 do 106 m. Obale dva kontinenta povezuju trajektne linije, ploveći 30 minuta kroz dva mora, spajajući Eceabat i Čanakale.

 

Historija, arheologija i mitologija učinile su Čanakale važnom tačkom na planeti Zemlji. U prevodu grnčarska utvrda, Čanakale svoj naziv duguje keramičkoj produkciji, no tako se ne zove samo grad smješten u dijelu moreuza Dardaneli, kojim se razdvajaju evropski i azijski kontinent, nego i regija na Mramornom moru.

Poprište historijskih bitki

Geografski položaj često je u prošlosti otežavao dalji razvoj grada Čanakale, jer je svaka neprijateljska vojska koja se kretala prema Carigradu najprije napadala njega. Tako će tužna ratna prošlost učiniti da Čanakale postane poprište velikih historijskih bitki.

Foto: Pixbay

Bitka na Galipolju, koja se odigrala 1915., učinila je grad poznatim u cijelom svijetu. U vrijeme Prvog svjetskog rata sile Antante, koju su činile Engleska, Francuska i Rusija, u zajedničkoj akciji pokušale su okupirati poluotok s ciljem njegovog iskorištavanja kao baze za osvajanje osmanske prijestolnice Istanbula. Pokušaj je propao, ali je odnio stravičan broj života – oko pola miliona vojnika poginulo je na obje strane. Bojna polja, vojnička groblja kao i podignuti spomenici čine danas Nacionalni park Galipolje, koji izgleda poput ratnog muzeja pod otvorenim nebom. Nacionalni park Galipolje je zbog svoje prošlosti jedan od najposjećenijih nacionalnih parkova u svijetu.

Foto: Emira Azganović

Gradske atrakcije

Tokom posjete obavezno treba posjetiti Pomorski muzej i Muzej keramike i doživjeti antičke gradove Asos i Troju, kao i Arheološki muzej Troja. Na šetalištu uz obalu mora, pored brojnih restorana i kafea, nalazi se replika Trojanskog konja, koja je napravljena za potrebe snimanja čuvenog filma Troja. Poklonjen gradu po završetku snimanja, danas predstavlja njegovu najpopularniju turističku atrakciju.

U neposrednoj blizini je i maketa Troje, sa palatama i hramovima, gdje se može dobiti uvid u moć i bogatstvo Troje.

Foto: Emira Azganović

Sahat kula je također neizbježno mjesto u ovom gradu na kojem svaki posjetilac fotografijom ovjekovječi svoj dolazak. Visoka 20 metara, na pet spratova koji se prema vrhu postepeno sužavaju, sa četiri sata i zvonikom na vrhu, ona je ujedno i popularno mjesto za susrete i početak dugih šetnji ulicama Čanakala.

Foto: Emira Azganović

Dvadeset pet kilometara od Čanakala u završnoj fazi izgradnje je Most Čanakale 1915, nazvan prema bitci za Galipolje iz Prvog svjetskog rata, koji se gradi preko moreuza Dardaneli. Riječ je visećem mostu koji će biti dug 3563 metra, s glavnim rasponom dužine 2023 metra, s najvećom dužinom ceste i željeznice između dva pilona mosta koji će biti visoki 318 metara.  Ovaj most će prestići japanski most Akashi Kaikyō koji je do sada važio kao most s najvećim rasponom na svijetu.

Zahvaljujući plodnim ravnicama, voćnjacima i borovima, grad Čanakale također slovi za zelena pluća ove regije.

Od Istanbula do Čanakala treba oko četiri i po sata automobilom, a od Izmira do Čanakale oko 4 sata.

Na poziv Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske i Turske državne agencije za promociju turizma (TGA) ekipa magazina Furaj.ba posjetila je u martu 2021. čuveno historijsko odredište Čanakale.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

DREVNI GRAD ASOS I ATININ HRAM

KOLIN HOTEL U ČANAKALEU – OČARAVAJUĆI POGLED NA TJESNAC DARDANELI

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content