Carrie u nastavku “Seksa i grada” čita roman nagrađivane autorice iz BiH

  Carrie u nastavku “Seksa i grada” čita roman nagrađivane autorice iz BiH

  Vijest da se snimaju nove sezone popularne serije “Seks i grad” postale su prava senzacija i svi jedva čekaju nove epizode.

  Foto: People

  U jednoj od novih epizoda vidi se kako omiljena junakinja serije, novinarka i kolumnistica Carrie Bradshaw, koju glumi Sarah Jessica Parker, čita englesko izdanje romana bosanskohercegovačke autorice Lane Bastašić ‘Uhvati zeca’ (eng. Catch The Rabbit). Uz roman piše i “Selected by Sarah Jessica Parker for #andjustlikethat”.

  Roman prvijenac ove književnice nagrađen je nagradom Evropske unije za književnost. Govori o prijateljstvu dvije mlade žene, o njihovom sazrijevanju u patrijarhalnom i konzervativnom društvu.

  Foto: Instagram

  Lana Bastašić rođena je u Zagrebu, a odrasla je u Banjoj Luci. Bh. adresu zamijenila je španskom, pa sada u Barceloni živi i radi – vodi školu Bloom i uređuje književni časopis Carn de cap.

  Objavila je dvije zbirke kratkih priča, knjigu priča za djecu i  zbirku poezije. Njen prvi roman koji je nagrađen nagradom EU preveden je na 18 jezika, te je ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i osvojio je međunarodnu nagradu Latisana per il Nord Est 2021.

  Kratke priče su joj uključene u mnogobrojne regionalne antologije. Osvojila je nagradu Zija Dizdarević u Fojnici (2010. i 2011. godine), nagradu Ulaznica u Zrenjaninu, specijalnu nagradu žirija na festivalu Karver: Odakle zovem u Podgorici, nagradu Kamernog teatra 55 u Sarajevu za najbolju neobjavljenu bh. dramu, prvu nagradu na Danima poezije u Zaječaru za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama, i nagradu Targa UNESCO za poeziju.

  Sarađuje sa brojnim književnim časopisima u regionu, uključujući Polja, Povelju, Sarajevske sveske i Puteve.

  Miniserija “And Just Like That…” trebala bi se emitirati u decembru 2021. godine, a pratit će dogodovštine Carrie, Mirande Hobbs i Charlotte York, prijateljica koje su zakoračile u peto desetljeće života.