Cazin – Impresivno blago bisera Krajine

Besprijekorno čist i s mnoštvom zelenila, srdačnog i nasmijanog stanovništva, tako vas u goste dočekuje Cazin, grad na sjeverozapadu BiH koji plijeni ljepotom i oduševljava odnosom Cazinjana prema njemu.

Foto: TZ Cazin

Autorica: Semra Hodžić

Jedini dvorac u BiH

Ko god se zaputi u Cazin, ne želi propustiti vidjeti impresivni dvorac Ostrožac, možda najljepši u Bosni i Hercegovini, a sigurno i jedini. Mnoštvo je starih gradova u okolini Cazina, ali kao Ostrožac nije nijedan. Raskošni dvorac izgrađen u neogotskome stilu predstavlja jedan od većih utvrđenih gradova u BiH i zaštićen je kao nacionalni spomenik zbog čega je i jedna od glavnih turističkih atrakcija Unsko-sanskog kantona. Cazinjani ga drže u životu i danas, rado šetajući njegovim zidinama ali i organizirajući različite događaje u njegovom velikom dvorištu koje je za to idealno – koncerte, sajmove i festivale. U maju svake godine Ostrožac bude domaćin prepoznatljive manifestacije iz svijeta kiparstva koja je ušla u šestu deceniju postojanja – Kolonije skulptora “Ostrožac“, te tokom godine čuva vrijednu zbirku skulptura. Na njemu možete organizirati i vjenčanje iz bajke svake subote, ali i samo photoshooting zahvaljući kojem ćete imati savršen vjenčani fotoalbum. Ukoliko se odlučite samo prošetati, na području starog grada imate toalete, vodu, i besplatan wi-fi, a po odlasku se obavezno počastite nekim originalnim poklonom iz suvenirnice.

Ostrožac, Foto: TZ Cazin

Srce Cazina

Ništa manje nećete biti oduševljeni ni cazinskom čaršijom. Najprije, primjetit ćete zadivljujuću gradsku čistoću, čime Cazin može parirati evropskim gradovima. Stoga ne čudi što je povodom Svjetskog dana zaštite okoliša upravo Cazin u kategoriji gradova i općina dobio nagradu “Šampioni zaštite prirode 2021”. Panoramom grada dominiraju zidine starog grada Cazina, s džamijom na najvećem uzvišenju. Među zidinama izgrađenim u srednjem vijeku još davno su otkriveni tragovi kojim se potvrđuje da je Cazin bio nastanjen još u prahistorijsko doba. Napušten je od doba Omer-paše Latasa, kada je sa njega pukao posljednji top. Unutar bedema srednjovjekovne utvrde, od kamena sa tvrđave, izgrađena je džamija koja se ubrajala među najveće džamije u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa džamijom, bedemi starog grada zaštićeni su kao nacionalni spomenik BiH. Osim srednjovjekovnog grada, u Cazinu možete vidjeti još kulturno-historijskog blaga. U gotovo samom centru Cazina smještena je i kuća Nurije Pozderca, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata koja je jedna od najstarijih autohtonih bosanskih kuća na ovom području, i koja je također proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nadomak kuće Pozderaca nalazi se i prelijepa medresa koja nosi ime najpoznatijeg alima ovog područja i nekadašnjeg reisul-uleme Džemaludina ef. Čauševića. 

Foto: TZ Cazin

Najtvrđi grad u Bosni

Baš kako mu ime kaže, stari grad Stijena koji se nalazi desetak kilometara na putu iz Cazina prema Bosanskoj Krupi, odolijevao je poput stijene i vremenu i napadima. Tvrđava Bijela Stijena potječe iz srednjovjekovnog i osmanlijskog perioda, i danas je zaštićena kao nacionalni spomenik BiH. Od prvog spominjanja u povelji kralja Karla Roberta izdanoj 9. XII 1330. godine, historija ga je pamtila po različitim imenima – Stina, Villa Stina, Pusta stina itd.  U srednjem vijeku unutar zidina srednjovjekovnog grada postojao je franjevački samostan, a u prvoj polovini XX stoljeća u utvrđenju su se još nalazili džamija, mekteb i škola otvorena 1929. godine. S jedne strane tvrđave strma je padina, a s druge kanjon rijeke Horljave. Uz Horljavu se veže i ime grada. Jedna od legendi kaže da je ime dobila po stijeni bijele boje, u narodu poznatije kao ičicar, a koja se nalazi pored rijeke, a druga legenda kaže da je dobio ime po stijeni ispod Krakovića u koju uvire Horljava. Rijeka je to ponornica, koja svoj tok završava u Uni. Rijeka Una je svakako jedan od najznačajnijih prirodnih turističkih potencijala koje grad Cazin može da pruži. Za sve ljubitelje outdoor turizma tu je odlična staza za šetnju koja se proteže od Starog grada Ostrožac te ide kroz kanjon Une prema naselju Miostrah, zvučnog naziva „Una valley“. Pored staze za šetanje, turisti mogu uživati i u raftingu, mušičarenju ili odmoru na skrivenim plažama smaragdne Une.

Foto: TZ Cazin

Cazinska izletišta

Priroda je Cazin svesrdno nagradila ljepotama, pa su Cazinjani na rijekama koje okružuju grad ili drugdje u prirodi uredili brojna izletišta i kupališta. Svakako su najznačajnija kupališta i odmarališta u dolini rijeke Une, ali isto tako nedaleko od Cazina u naselju Tržac, smješteno je jedno od najpoznatijih kupališta i izletišta na rijeci Korani. Na samo nekoliko kilometara od Cazina nalazi se vodenica koju mještani nazivaju „Mlin”, u slikovitom prirodnom okruženju zbog čega se ovo izletište smatra jednim od najljepših u Krajini. Ono što odlikuje prirodne krajolike Cazina jesu i brojne vodenice koje su napravljene na rijekama i potocima, a upravo se ovi objekti u zadnje vrijeme intenzivno obnavljaju da bi izletišta dobila dodatni sadržaj i šarm nekog starijeg vremena. Takve vodenice možete vidjeti ako posjetite izletišta Pivnice, Šturlićka Platnica ili Gračanica. Nacionalni spomenici, kule i stari gradovi, pregršt zelenila, mnogobrojni izvori pitke vode, čista i uređena sredina – sve su to stvari koje ćete vidjeti i u kojim ćete uživati ako se odlučite da ovog ljeta posjetite Cazin.

Foto: TZ Cazin

Fotografije ustupila Turistička zajednica Cazin.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content