Četiri velika projekta vratit će Stari grad Sokolac Bihaću

Turistička zajednica Grada Bihaća povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma predstavila je u Starom gradu Sokolac četiri nova infrastrukturna projekta čijom će realizacijom Sokolac biti korak bliže da se otvori posjetiteljima i postane jedan od novih turističkih brendova grada na Uni.

Foto: Visitbihac.com

Prisutnim medijima projekte su prezentirali predstavnici Rotary kluba Bihać Mirsad Bašić i Almir Kurtović, Adnan Mekić – predsjednik Turističkog klastera Una i Armin Amidžić – v. d. direktor TZ Bihać.

Radi se o projektima koji se realiziraju u saradnji sa više donatora, poput projekta dovođenja strujnog priključka do Sokolačke kule u saradnji sa Gradskom upravom grada Bihaća, što preduvjet za mnoge druge projekte čija realizacija ovisi upravo o postojanju elektromreže, zatim unaprijeđenju infrastrukture na postojećoj trim stazi Debeljača koji se realizira sa Rotary klubom Bihać, a u okviru kojeg će ova staza dobiti novo odmorište sa spravama za vježbanje, kao i dvije ljubavne klupe sa pogledom na grad Bihać.


Kraljevski Sokolac – grad kojeg je sagradila jedna od tri sestre | Furaj.ba

Na prostoru naše domovine u davna vremena vodile su se istinske bitke za prijestolja kraljevskih gradova, među kojima je jedan od popularnijih i ljepših grad izgrađen na visokoj i strmoj stijeni smješten na lijevoj obali rijeke Une.


Turistička zajednica vlastitim sredstvima pokreće projekat postavljanja rasvjetnih stubova od naselja Sokolac pa sve do Kule, a na koji je planirano postavljanje solarnih svjetiljki s ciljem dodatnog propagiranja ekološke svijesti u našoj destinaciji.

Četvrti i najvažniji projekat koji je danas predstavljen je projekat izgradnje srednjovjekovne pozornice koji zajedno sa TZ Bihać podržava razvojni projekat Market Makersi, finansiran od Vlade Švicarske, a koji će ovaj grad otvoriti za predstave i razne zabavne sadržaje, te staviti na raspolaganje svim udruženjima, grupacijama i pojedincima koji će na ovoj lokaciji moći predstaviti svoja djela i ideje, te mu na taj način udahnuti jedan sasvim novi život.

“Po okončanju ovih projekata, javnosti ćemo predstavit novi brend koji smo nazvali „SOKA kulturna scena“, a s kojim će se ovaj srednjovjekovni grad u budućnosti predstaviti na turističkom tržištu. Ovo je naredni korak ka oživljavanju našeg kulturno historijskog spomenika. Više od hiljadu godina historije, mitova i legendi dobit će ljetnu pozornicu na kojoj će se pisati nova kulturna, umjetnička i zabavna budućnost turističke ponude grada Bihaća”, kazao je v. d. direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content