Cijepite se da ne obolite u Brazilu

Medicinska služba hrvatske nogometne reprezentacije pripremila je upute svojim navijačima i predstavnicima medija uoči odlaska u Brazil, kako bi preventivno djelovali da eventualno ne bi oboljeli od neke opake bolesti karakteristične za najveću zemlju Latinske Amerike, javili su iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Foto: Pixabay – 12019

“Potencijalne bolesti u Brazilu su žuta i dengue groznica, trbušni tifus, hepatitis A, ospice, te malarija. Žutu i dengue groznicu prenose komarci aktivni danju, a malariju komarci aktivni predvečer i noću“, navode iz medicinske službe HNS-a

Žuta groznica sprečava se cijepljenjem. Potrebno je kontaktirati nadležnu regionalnu epidemiološku službu, a  cijepljenje se ne preporučuje osobama starijima od 60 godina. Dengue groznica sprečava se jedino zaštitom od komaraca, a malarija uzimanjem odgovarajućeg antibiotika prije polaska, za vrijeme boravka, te neko vrijeme i nakon povratka iz Brazila. Primjerice može se konzumirati Malaron, dva dana prije polaska, cijelo vrijeme boravka i sedam dana po povratku. Uz sve to protiv malarije potrebno je koristiti i zaštitu od komaraca.

Kao zaštitu od komaraca iz medicinske službe HNS-a preporučuju nanošenje sredstava protiv komaraca na izloženu kožu, ali i odjeću.

Važno je da sredstva protiv komaraca imaju udio aktivne tvari DEET između 30 i 50 posto. Važno je napomenuti kako se radi o posebnim preparatima za tropske krajeve, pa obično u nazivu imaju riječ ‘Tropic’“, upozoravaju iz HNS-a.

U “hrvatskoj kući nogometa” napominju da su navedene bolesti rijetke u gradovima, ali je rizik povećan u ruralnim sredinama, naročito u džungli. Zbog toga je od gradova domaćina Mundijala Manaus posebno rizičan jer je smješten u Amazoniji. U Manausu Hrvati će 18. juna igrati utakmicu drugog kola grupe „A“ SP protiv Kameruna.

Tifus i hepatitis A prenose se prljavim rukama i hranom. Kao zaštita koristi se cijepljenje i osobna higijena, uz dezinfekciju ruku“, poručili su medicinari HNS-a.

U Brazilu je u toku epidemija ospica. Ove je godine zabilježeno 300.000 novih slučajeva.

Osobe rođene poslije 1969. godine trebale bi biti cijepljene na ospice, budući da je od tada cijepljenje protiv ospica dio obaveznog kalendara cijepljenja. Taj podatak treba provjeriti u osobnim kartonima. Za sva cijepljenja treba se obratiti nadležnom regionalnom Zavodu za javno zdravstvo – epidemiološkoj službi“, istakli su iz HNS-a, piše Anadolu Agency.

Izvor: Anadolija

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content