Cimet

Cimet je jedan d najstarijih i najaromatičnijih poznatih začina. U drevnom Egiptu koristio se kao lijek, aroma u pićima i za balzamovanje, a bio je skuplji od zlata. U cimetu ima salicilata koji snižavaju temperaturu i imaju analgetsko i protuupalno djelovanj, te visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija.

U novije se vrijeme cimetu, na temelju naučnih ispitivanja, pripisuju pozitivni učinci na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, kandidu, lošu cirkulaciju, slabokrvnost, menstrulane tegobe, povišeni kolesterol i trigliceride, probleme s jetrom i mokraćnim kanalima, pomaže kod upala i infekcija, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju i poboljšava aktivnost mozga.
Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg holesterola.
Cimet možete koristiti u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom. U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kopenhagenu, pacijenti koji su svako jutro prije doručka uzimali pola čajne kašikice cimeta u kombinaciji sa kašikicom meda već su nakon tjedan dana osjetili značajno smanjenje boli uzrokovane artritisom, a nakon mjesec dana mogli su hodati bez boli.

Dokazano je da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje. U ove svrhe najbolje je koristiti eterično ulje cimeta. Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg holesterola.

 

 

Cimet Dijetа zа mršаvljenje

Ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, isprobajte kombinaciju meda i cimeta.

Uobičаjena cimet dijeta zа mršаvljenje podrazumeva svakodnevno korišćenje napitka sа cimetom i medom.I cimet i med imаju zdrаva svojstvа, uključujući i to što su su obа аntioksidаnsi.
U čašu tople vode (oko 60 celzijusa) sipajte pola kašičice cimeta, sačekajte da se malo ohladi pa dodajte kašiku meda, sve izmješajte. Polovinu popijte prije doručka a polovinu prije spavanja, ponavljajte svakog dana dok ne dođete do željene težine.
Jedite male količine hrane za večeru a deserte i grickalice potpuno izbacite. Rezultat ćete primijetiti već nakon dvije sedmice.

Kupovina i čuvanje

Cimet možete kupiti mljeven ili u obliku štapića. Štapić cimeta vrlo je praktičan u pripremi aromatiziranih napitaka i kompota, a prije posluživanja vrlo se jednostavno izvadi a mljeveni cimet će dati izvrsnu aromu svježem voću i kolačima Pomirišite cimet kako bi bili sigurni da ima karakterističan slatkasti miris po kojem ćete znati da je svjež.

Cimet se čuva u čvrsto zatvorenim staklenkama na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet upotrijebite unutar šest mjeseci, dok cimet u štapićima može zadržati svježinu i do godinu dana. Vijek trajanja možete produžiti ukoliko staklenku s cimetom stavite u frižider.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content