Činjenice o Austriji koje možda niste znali

Foto: Julius_Silver, Pixabay

Beč je 2016. godine proglašen za najbolji grad za život na svijetu.

Najveći svjetski smaragd od 2860 karata izložen je u Riznici  Carske palače („Hofburg“) u Beču, u kojoj se nalazi i najveći broj kruna u svijetu, među njima i najstarija.

Najstariji restoran na svijetu koji još radi je „St. Peter Siftskeller“ u Salzburgu. Osnovan je 803. godine, dakle prije više od 1200 godina i ujedno je i najstarija kompanija u Evropi.

Osnivač njemačke sportske automobilske kuće „Porsche“ (i Volkswagen) je Austrijanac Ferdinand Porsche, koji je bio vozač nadvojvode Franza Ferdinanda.

Najvažnije dvije pogonske tehnike su izumili Austrijanci: Josef Ressel je izumio brodski vijak, a Viktor Kaplan je izumio hidrauličnu turbinu.

Dvorac Schönbrunn, ljetna rezidencija Habsburgovaca ima ni manje ni više nego 1440 soba.

U Austriji su rođeni mnogi slavni muzičari, među ostalima Haydn, Liszt, Mozart, Schubert, Schönberg, Johann Strauss otac i sin, Webern, Berg i Bruckner.

Najstarije dnevne novine u svijetu su Wiener Zeitung, prvi put izašle 8. avgusta 1703. godine.

Nakon Luksemburga, Švicarske i skandinavskih zemalja, Austrija ima najveći broj nobelovaca po glavi stanovnika, čak 19. Prva žena, dobitnica Nobelove nagrade je bila Austrijanka – Bertha von Suttner.

Slatkiš PEZ je izmišljen u Austriji, a kultne PEZ-kutije se danas   proizvode u Mađarskoj. Najveći konzumenti su Amerikanci.

Svjetska marka REDBULL dolazi iz Austrije / iz Salzburga.

Bečko Centralno groblje ima preko 2.5 miliona grobnica, sto je više od ukupne populacije živih ljudi u Beču i okolini. Na ovom groblju leže velikani poput Schuberta, Beethovena, Brahmsa, itd.

Šivaća mašina je izumljena u Austriji.

Melodija koju Njemačka danas koristi za svoju himnu je napisao Josef Haydn za Austriju i austrijskog cara.

Austrijski grad Bad Ischl jednu svoju aveniju nazvao je – Sarajevo avenija. Bad Ischl i Innsbruck su partnerski gradovi Sarajeva.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content