Cirih – grad čokolade u kojem niko ne žuri

Nepregledni alpski prevoji, jezera koja oduzimaju dah, vegetacija i svježina vazduha u kome ćete se duševno podmladiti su poput švicarskog eliksira, čijim ispijanjem na svijet gledate drugim bojama. Predstavljamo Cirih

Foto: Pixabay-Jonny_Joka

Kroz dugu historiju smjenjivale su se plemićke porodice  od kojih se ističu Alemeni, Burgundi, Savoje (odakle i porijeklo Eugena Savojskog, austrijskog vojskovođe, koji je 1697 god. spalio i opljačkao Sarajevo) i Habsburzi. U toku dva svjetska rata, Švicarska je jedna od rijetkih zemalja koja je zadržala neutralnost, stoga nije ni tražila primanje u UN,  jer je dobila trajni status neutralne države.

Daleko od sukoba, Švicarska je jedna od najuređenijih zemalja Evropske unije, sprovođenje zakona kao i poštivanje istih je jedno od načela življenja u Švicarskoj.

Domaće stanovništvo  u svom gostoljibivom tonu će vas dočekati, pokazati duh zemlje i potvrditi poznatu uzrečicu ‘tačan k’o švicarski sat’. Možete koristi bilo koje prijevozno sredstvo, od savremenih klimatizovanih autobusa koje ćete u ovisnosti od broja stanica platiti u iznosu i preko četiri franka. Razlog više zbog čega Švicarci koriste biciklo u svim vremenskim uvjetima, što je je mnogo ekonomičnije. Primjetit ćete biciklo, pa skoro na svakom ćošku, bez sigurnosnih lanaca, jer u ovoj zemlji pojam krađe je skoro nepoznat. Ukoliko se i desi takav slučaj, najverovatnije se radi o stranom državljaninu, jer Švicarcu je teško objasniti zbog čega neko nešto krade.

Foto: Pixabay – suju-foto

Veoma poštuju svoje vrijeme, kao i vrijeme za odmor, zvanično ručak je u 13 h, kada je zabranjeno raditi, naročito sa bučnim mašinama.  Rijetko se mogu na policama pronaći drugi proizvode osim domaćih. Najpoznatije domaća delicija je Fondue koje se priprema od nekoliko različitih sireva. Ipak, nama najdraža slatka tvorevina je čokolada, u svim njenim inkarnacijama, čemu švicarci posvećuju posebnu pažnju, te u procesu sparvljanja unose svu svoju maštovitost i kreativnost, čemu nam govori  i statistika da prosječnja potrošnja čokolade po glavi stanovnika iznosi 12 kilograma.

Foto: Pixabay – Horwin

Jedan od najpoznatijih proizvoda, koji se nalaze na svjetkom tržištu su satovi. Spoj elegancije, sofisticiranosti, luksuza, kvalitete, izdržljivosti su samo od nekih epiteta koje krase ove vremenske mašine. Rolex, Omega, Tissot, Oristag Heuer, Breitling, Swatch su samo neki od brendova kojim se može pohvalti zemlja u kojoj je tačnost vrlina.

Zanimljivo da je za popularnost Swatch satova zaslužan fizičar porijeklom iz Bejruta Nicolas Hayek, koji je lansirajući second watch (skraćenica SWATCH) spasio švicarsku industriju satova. Malo ko je vjerovao da će plastični sat od prvobitnih pedeset dolara izazvati takvu revoluciju.

Švicarska već dugi niz godina važi za finansijski centar, gdje je na snazi princip čuvanja računa i transakcija u strogoj tajnovitosti. U njihove banke se slijeva ušteđevina štediša cijelog svijeta, tako da na 1600 stanovnika dolazi po jedna banka.

Zemlja  predstavlja, kako turističku atrakciju tako i odredište onih koji žele okušati sreću u najuređenijem dijelu Evrope. Najezdom različitih narodnih skupina, Švicarska je postrožila zakone o dobijanju viza kao i mogućnost permanentnog ostanka.

Postoje dvije vrste dozvola kojim je moguće boraviti u Švicarskoj:

L dozvole-dobivaju se do godinu dana mogu biti produžene za još jednu godinu.

B dozvole-koje se dobivaju na godinu i obično se produžavaju svake godine uz određene uvjete.

Sklapanje fitkivnih brakova (brak za papire) posebno je kažnjivo, a osoba koja sklapa brak mora utvrditi da li budući supružnici govore istim jezikom, koliko se poznaju i sl.

Ukoliko postoji raj na zemlji mnogi će nazvati Švicarskom, uvjeti za život, okruženje, socijalna i zdravstvena skrb, sigurnost su dovoljni razlozi za početak jedne nove etape. Razumljiva je rečenica iz kultne serije Top lista nadrealsita kada u šalter sali izgovara: Švico moja, s kim ja imam posla?!

Dovoljno je reći Švicarska, iskustva se redaju jedna za drugim..

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content