Čitanje knjiga može vam produžiti život

Već od ranije je poznato da je čitanje dobro za mozak, a jedna od studija pokazala je da vam redovno uzimanje knjige u ruke može produžiti život.

Ilustracija: Pixabay

Naime, istraživači sa prestižnog univerziteta Yale kazali su kako nije bitno šta čitate, sve dok čitate i naravno, što duže – to bolje.

Do tog zaključka došli su razmatrajući podatke više od 3.600 zdravih učesnika studije koji su bili podijeljeni u tri grupe: na one koji su čitali do tri i po sata sedmično, učesnike koji su čitali više od toga i grupu koja nije čitala uopće. Pošto su uzeli u obzir starost, pol, ekonomski i obrazovni status, naučnici su ustanovili da čitaoci žive dvije godine duže od onih koji ne čitaju, piše BBC.

Štaviše, ustanovljeno je da za one koji čitaju do tri i po sata sedmično postoji 17 posto manja vjerovatnoća da će umrijeti u narednih 12 godina, dok je vjerovatnoća 23 posto manja za ljude koji čitaju više od toga.

Također, istraživanja su pokazala i kako nas čitanje knjiga čini boljim ljudima.

Stoga, ako želite postati bolja osoba, najbolje bi bilo da čitate knjige jer bi vas one mogle učiniti ljubaznijim i boljim, naveo je Independent.

Naime, od 123 testirane osobe na interpersonalne vještine pomoću kojih se željelo utvrditi koliko su osjećajni prema drugima, te da li su spremni pomoći, pokazalo se da se ljudi koji čitaju knjige ponašaju društveno prihvatljivije u odnosu na one koji gledaju televiziju. Oni su manje prijateljski raspoloženi i nemaju mnogo razumijevanja prema drugima.

Literatura utječe na nivo inteligencije, a izloženost fikciji dovodi do razvijanja niza empatičkih sposobnosti.

Ljubitelji eksperimentalnog sadržaja pokazali su sposobnost da vide stvari iz druge perspektive, ali to se odnosilo na one koji vole komični sadržaj i pokazali su najveći nivo tolerancije prema drugima. Osim toga, naučnici smatraju i da bi proza i komedija mogle utjecati na empatičko ponašanje kod ljudi.


Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su na taj dan 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare (koji je umro 23. aprila po julijanskom kalendaru), a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju poklanjanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Međunarodni centar za mir povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u petak 23. aprila u bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine organizira 25. tradicionalnu akciju “Knjiga za ružu”.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

KNJIGE I AUTORI KOJI SU OBILJEŽILI 2020. GODINU

KNJIGE DOMAĆIH PISACA KOJE MORATE PROČITATI OVOG LJETA

KNJIGE KOJE BISTE TREBALI PROČITATI ZA VRIJEME HLADNIH DANA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content