Crkva sv. Ante Padovanskog u Prnjavoru proglašena nacionalnim spomenikom

Trinaesta sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 17. oktobra 2022. godine. Predsjedavajuća Komisije Anđelina Ošap Gaćanović i članovi Faruk Kapidžić i Zoran Mikulić donijeli su odluku o proglašenju Katoličke crkve Sv. Ante Padovanskog, općina Prnjavor, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

Fotografiju poslala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Župna crkva u Prnjavoru sagrađena je 1909. U nedavnom ratu pretrpjela je manja oštećenja, ali je nedavno dovršena njena obnova.

Članovi Komisije razmatrali su i usvojili izmjenu i dopunu za ranije donesenu odluku za historijsku građevinu – Cekovića kuću na Palama. Izmjena i dopuna navedene odluke odnosi se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem ovog nacionalnog spomenika.

Na protekloj sjednici prema usvojenom dnevnom redu, doneseno je 37 odluka o neispunjavanju kriterija za proglašenje određenih dobara nacionalnim spomenikom BiH, a koja su se nalazila na Listi peticija Komisije. Članovi Komisije su nakon valorizacije dobara, donijeli negativne odluke obzirom da dobra nisu ispunila kriterije propisane Pravilnikom o kriterijima vrednovanja, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika.

Od 18. oktobra 2022. godine, predsjedatelj Komisije je Zoran Mikulić na period od deset mjeseci, po sistemu rotacije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content