Crkva sv. Ive u Podmilačju

Graditeljska cjelina Crkva sv. Ive nalazi se u naselju Podmilačje, udaljenom 10 km od Jajca, ispod masivne stijene na kojoj je, prema pretpostavkama, postojala srednovjekovna kula gdje su stražarili vojnici Hrvoja Vukčića, branivši prilaze gradu.

Foto: Amir Bašimamović

Prvi put Podmilačje se spominje 1461. godine u povelji kralja Stjepana Tomaševića. U to vrijeme je već postojala Crkvica sv. Ive. Na osnovu stilskih karakteristika portala, vrijeme njene gradnje može se datirati u sredinu 15. stoljeća. Za vrijeme osmanske vladavine crkva nije bila uništena niti oštećena.

Crkva sv. Ive u Podmilačju jedina je srednjovjekovna crkva koja je kontinuirano služila svojoj svrsi. Zanimljivost ove crkve predstavljalo je miješanje dva utjecaja – kontinentalnog, koji se ogledao na fasadama i primorskog, koji se ogledao na portalu crkve. Crkva sv. Ive u Podmilačju, zajedno sa cijelim svetištem, srušena je 1. marta 1993. godine. Na temeljima porušenog objekta 2000. godine, izvršena je rekonstrukcija samo njegovog najstarijeg dijela – srednjovjekovne crkve iz 15. stoljeća.

Područje Crkve sv. Ive u Podmilačju predstavlja prostor hodočašća za katolike. Jednom godišnje, uoči Dana sv. Ive – 24. juna, mnoštvo ljudi posjećuje ovo mjesto. U narodu postoji vjerovanje u njegovu ljekovitost, odnosno u izlječivost teško oboljelih osoba – hroničnih i duševnih bolesnika.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content