Crna ruža iz Halfetija

Iako djeluje potpuno crna, cvijet Halfeti ruže u proljeće je zapravo izuzetno tamna nijansa grimizno crvene, koja sa dolaskom ljeta postaje taman kao noć. 

Grad Halfeti nalazi se na istočnoj obali rijeke Eufrat u istoimenoj pokrajini. U njemu rastu crne ruže koje koje su iznimno rijetke i čije je jedino prirodno stanište na cijeloj planeti samo ovo malo mjesto u Turskoj. Grad je potopljen 1999. kad je izgrađena brana na rijeci. Stanovnici su preseljeni deset kilometara u susjedno mjesto i oni su pokušali prenijeti i crnu ružu, ali iako mala razlika u geografskom položaju, preseljenje se pokazalo fatalnim za ruže. Sada ih sade u staklenicima što bliže mjestu gdje im je najviše odgovaralo.

Iako djeluje potpuno crna, cvijet Halfeti ruže u proljeće je zapravo izuzetno tamna nijansa grimizno crvene, koja sa dolaskom ljeta postaje taman kao noć. To se dešava zahvaljujući posebnom zemljištu na kome rastu, a koje napajaju podzemne vode rijeke Eufrat, a ujednačeno crna boja, koja ima teksturu pliša potiče od antocijanina, prirodnog pigmenta koji je zadužen i za boju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content