Crnogorskim primorjem zavladale žene

Turizam predstavlja najvažniju privrednu djelatnost u Crnoj Gori, zemlji koju je prije dvije godine posjetilo čak milion i po turista. Za turističke organizacije njenih poznatih primorskih gradova zadužene su žene, a među njima se uspio naći i jedan muškarac

Piše: Elma Zećo

Iako sve više žena u svijetu osvaja rukovodeće pozicije, na Balkanu još uvijek u javnom životu, upravljanju i odlučivanju predstavljaju manjinu. Stoga ne čudi što veliko iznenađenje predstavlja informacija da su u određenoj zemlji jednim važnim sektorom zavladale žene. Takav je slučaj s Crnom Gorom i njenim primorskim turizmom.

U gradu koji će uvijek ponuditi aktivni odmor…

Dugo na poziciji direktorice Turističke organizacije Tivat nalazi se Bernarda Moškov. Ljudi koji su imali priliku s njom sarađivati diveći se njenim sposobnostima rado su joj pripisivali epitet “žene zmaja”, iako ona odgovarajući na pitanje o njenim izvorima energije koji je stalno tjeraju da ide naprijed, pokazuje skromnost birajući sljedeće riječi: “Ne bih sebe nazvala jakom ženom. Samo osobom koja stoji s obje noge na zemlji i svjesna je šta može. Također sam svjesna i ukupne situacije u društvu – ekonomske, političke, socijalne, a ono što me tjera je volja da promijenim ono što ne valja i stremim boljem i uređenijem društvu.”

Bernarda, čiji je otac također bio djelatnik turističke branše, smatra da se žene ne moraju više dokazivati u odnosu na muškarce kako bi bile promovisane na vodeću poziciju.

“Sticajem okolnosti one izbore više prostora i više slobode u porodici, pa im  preostane vremena i za poslovne uspjehe”, govori naša sagovornica, koja ne  krije da danas ne bi izabrala turizam za sferu svog djelovanja, već bi tražila nešto što dopušta ljeti malo odmora.

“Lično volim seoski turizam, tišinu, opuštenost, dobre domaćine, hranu i  slično. Moj izbor za odmor je Knić na obali Gružanskog jezera, kod Kragujevca”, kaže Bernarda, koja ima još jedan veliki san:

“Želim da moja država Crna Gora bude dio ujedinjene Evrope i da njeni građani žive životom stanovnika, naprimjer, Luksemburga.”

Manje briga, više radosti

I direktori drugih turističkih oganizacija u gradovima poput Budve, Ulcinja, Bara, Herceg Novog su žene, među njima Jelena Rađenović, Zana Sarvan, Neda Ivanović, Bojana Blagojević, dok je Željka Radak Kukavčić direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Jedini muškarac koji se na sastancima susreće s brojnim damama je Mirza Krcić, direktor Turističke organizacije Kotor, koji ističe da se s ostalim kolegicama osjeća prijatno i ima kvalitetnu saradnju. Na mjesto direktora došao je uslijed političkih dogovora o podjeli gradske vlasti. “Često se konsultujem sa stručnim ljudima iz oblasti turizma, a uz to imam i kvalitetan kolektiv na koji sam ponosan. Svi zajedno svojim radom doprinosimo da naša firma funkcioniše u skladu s javnim interesom i ciljem što bolje prezenacije našeg grada bogate historije. Biti direktor TO Kotor je privilegija i obaveza”, ispričao je Mirza, koji u najljepše momente svoje karijere ubraja i nagrađivanje filma Kotor za sva doba, reditelja Dušana Vulekovića, sa sedam međunarodnih priznanja.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

Tivat – Grad sunca, mora i usamljenih uvala

Kotor – srednjovjekovni grad

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content