Crtice iz dnevnika Eugena Savojskog nakon što je spalio Sarajevo

  Crtice iz dnevnika Eugena Savojskog nakon što je spalio Sarajevo

  Princ Eugen Savojski jedan je od najistaknutijih austrijskih vojskovođa i najpopularnijih historijskih junaka. Nakon neuspjelog pokušaja da bude primljen u francusku vojsku, ovaj francuski plemić i tada student matematike, stupio je u austrijsku vojsku i kroz kratak period od običnog činovnika postao je svjetski poznat vojskovođa.

  Ostao je upamćen i u historiji Bosne i Hercegovine, ali ne kao junak, već kao osoba čiji je dolazak bio koban za našu zemlju, a naročito za Sarajevo. Za manje od mjesec dana provedenih u Bosni, uspio je sa svojom vojskom opljačkati mnoge gradove uz rijeku Bosnu i skoro do pepela spaliti Sarajevo.

  Kada je Eugen Savojski 1697. godine spalio Sarajevo, odveo je u ropstvo iz Bosne preko 10.000 djevojaka i djece. U Sarajevu su djevojke skupljane u Potok džamiji (sada tekija) i odatle odvođene za iživljavanje austrijskih vojnika na pijanim terevenkama. Mnoge su, čim bi im se ukazala prilika, okončale svoj život bacajući se u Dunav.

  U svom dnevniku Eugen Savojski je opisao napad na Sarajevo: „Pred večer počeo je grad gorjeti, naročito Tašlihan. Grad je vrlo velik i potpuno otvoren; ima 120 džamija krasnih. Turci su vanredno zaprepašteni i da je bilo priprave moglo se cijelo Bosansko kraljevstvo zaposjesti i zadržati…Sutradan sam još ostao u Sarajevu. Prepustili smo grad i svu okolicu vatri. Naš jurišni odred koji je progonio neprijatelja vratio se s bogatim plijenom i mnogo žena i djece, nakon sto su pobili svu silu Turaka…”, otkrio je profesor i direktor Muzeja Sarajevo Adnan Muftarević.


  Eugen Savojski – Austrijski vojskovođa koji je spalio Sarajevo | Furaj.ba

  Osoba čiji je dolazak bio koban za Bosnu, a naročito za Sarajevo Princ Eugen Savojski jedan je od najistaknutijih austrijskih vojskovođa i najpopularnijih historijskih junaka. Nakon neuspjelog pokušaja da bude primljen u francusku vojsku, ovaj francuski plemić i tada student matematike, stupio je u austrijsku vojsku i kroz kratak period od običnog činovnika postao je svjetski poznat vojskovođa.