Crtice iz dnevnika Eugena Savojskog nakon što je spalio Sarajevo

Princ Eugen Savojski jedan je od najistaknutijih austrijskih vojskovođa i najpopularnijih historijskih junaka. Nakon neuspjelog pokušaja da bude primljen u francusku vojsku, ovaj francuski plemić i tada student matematike, stupio je u austrijsku vojsku i kroz kratak period od običnog činovnika postao je svjetski poznat vojskovođa.

Ostao je upamćen i u historiji Bosne i Hercegovine, ali ne kao junak, već kao osoba čiji je dolazak bio koban za našu zemlju, a naročito za Sarajevo. Za manje od mjesec dana provedenih u Bosni, uspio je sa svojom vojskom opljačkati mnoge gradove uz rijeku Bosnu i skoro do pepela spaliti Sarajevo.

Kada je Eugen Savojski 1697. godine spalio Sarajevo, odveo je u ropstvo iz Bosne preko 10.000 djevojaka i djece. U Sarajevu su djevojke skupljane u Potok džamiji (sada tekija) i odatle odvođene za iživljavanje austrijskih vojnika na pijanim terevenkama. Mnoge su, čim bi im se ukazala prilika, okončale svoj život bacajući se u Dunav.

U svom dnevniku Eugen Savojski je opisao napad na Sarajevo: „Pred večer počeo je grad gorjeti, naročito Tašlihan. Grad je vrlo velik i potpuno otvoren; ima 120 džamija krasnih. Turci su vanredno zaprepašteni i da je bilo priprave moglo se cijelo Bosansko kraljevstvo zaposjesti i zadržati…Sutradan sam još ostao u Sarajevu. Prepustili smo grad i svu okolicu vatri. Naš jurišni odred koji je progonio neprijatelja vratio se s bogatim plijenom i mnogo žena i djece, nakon sto su pobili svu silu Turaka…”, otkrio je profesor i direktor Muzeja Sarajevo Adnan Muftarević.


Eugen Savojski – Austrijski vojskovođa koji je spalio Sarajevo | Furaj.ba

Osoba čiji je dolazak bio koban za Bosnu, a naročito za Sarajevo Princ Eugen Savojski jedan je od najistaknutijih austrijskih vojskovođa i najpopularnijih historijskih junaka. Nakon neuspjelog pokušaja da bude primljen u francusku vojsku, ovaj francuski plemić i tada student matematike, stupio je u austrijsku vojsku i kroz kratak period od običnog činovnika postao je svjetski poznat vojskovođa.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content