Cvitanušićevo prvo obraćanje medijima nakon uspona na vrh Everesta: Imao sam veliku podršku i ovo je timski uspjeh

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista, triatlonac i Ironman, obratio se danas medijima i ispričao im svoje iskustvo sa ovog izuzetno teškog i zahtjevnog poduhvata. Kako je u uvodnom govoru kazao Zehrudin Isaković, poznati planinar i alpinista, ovo je historijski dan za alpinizam u Bosni i Hercegovini jer nemaju sve nacije „svoje ljude koji su se popeli na Mount Everest, a BiH to ima“.

Isaković je istakao kako Tomin uspon na Everest nije slučajan, te kako je to plod njegovog dugogodišnjeg rada i truda.

„Ovo je u biti timski uspjeh, timska priča, jer sam imao veliku podršku zbog koje sam na kraju i uspio sve ovo i da organizujem, i da uspješno završim cijelu priču. Nije bilo nimalo lako, ali uspio sam i uz pomoć mog Šerpe Phurbe, jer bi bez njega uspon na vrh bio nemoguć“, kazao je Tomo u obraćanju novinarima.

Cvitanušić je ispričao i kako su uslovi za završni uspon bili izuzetno teški te kako je do samog kraja bilo neizvjesno da li će uopšte uspjeti stići do vrha. U kampu C4 proveli su, kazao je, 26 sati bez dovoljno kisika. Nakon 26 sati dobili su poruku iz Baznog kampa da bi vjetar trebao biti malo slabiji, a odluku da krenu ka vrhu donio je zajedno sa svojim Šerpom.

„Sve se poklopilo i u 8:21 sati ujutru stigli smo na vrh najviše planine na svijetu. Bili smo zahvalni na tome, ali i prilično umorni. Na vrhu smo bili desetak minuta, nakon čega smo morali krenuti nazad jer nismo imali previše kisika u bocama. Uspon je trajao 14, a silazak 9 sati. Nakon toga smo u C4 kampu dobili nove boce kisika i mogli smo, nakon što smo se odmorili, nastaviti nazad u Bazni kamp. Najopasnije je bilo iza nas“, ispričao je Tomo, te dodao kako se iz Baznog kampa morao prebaciti helikopterom u bolnicu zbog promrzlina na nogama. Prste još uvijek ne osjeća, ali kaže da su mu i doktori u Sarajevu kazali da bi za 20-ak dana sve trebalo biti u redu.

Tomin učitelj i alpinista Muhamed Gafić kazao je kako je „Tomo ovo momački uradio“. Sve vrijeme Tominog uspona Gafić je bio tu za njega, savjetovao ga i bio velika podrška do samog vrha, ali i nazad.

„Tomo je čovjek koji je naučio pobjeđivati. Sve one opasnosti gdje sam se bojao za njega, dokazao mi je da on to može i da vlada sobom, zbog čega je u konačnici i uspio doći do vrha“, istakao je Gafić.

Svoj san Cvitanušić je ispunio zahvaljujući sponzorima – BH Telecomu, Mozzartu, Sarajevskom kiseljaku (Sara voda), Međunarodnom aerodromu i KM Tradeu.

„Ponosni smo na ono što je Tomo uradio i što smo bili dio cijele priče. Znate, postoje ljudi i situacije koje vas inspirišu i u koje na prvu povjerujete. Tako je nama bilo sa Tomom, na prvu smo znali da moramo biti dio ovog poduhvata i da je u pitanju jedna lijepa i značajna priča“, istakao je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

Oficijelna PR agencija koja je pratila Tomin pohod na vrh everesta je Represent Communication BiH, a direktorica Ena Maglić zahvalila je svim medijima na izuzetno velikom interesu i kazala kako je ovo dokaz da „mi kao društvo možemo ispričati lijepe priče“.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content