Dalijan, grad u južnoj pokrajini Muğla u Turskoj

Uputite li se na krstarenje dolinom rijeke Dalijan sve do ušća  u Sredozemno more, bit ćete u prilici da vidite grobnice velikana koje su uklesane u stijenama, čuvene kornjače Caretta Caretta, da posjetite banju sa ljekovitim blatom i termalnim bazenom i da se okupate u Sredozemnom moru.

Fotografije: Furaj.ba

Dalijan, gradić koji se smjestio između Fetija i Marmarisa, osnovan je u zaštićenoj zoni i jedno je od rijetkih mjesta na kojima se uspjela sačuvati drevna ljepota. To se najbolje vidi ploveći rijekom Dalijan probijajući se između raslinja trski do znamenite plaže Iztuzu, također nazvane Plaža kornjača, koja predstavlja uski, šest kilometara dugi pojas gdje pješčani sprud odvaja slanu vodu mora, od mirne slatko – slane vode reke Dalijan.

Pristup je moguć jedino brodom, dok je kupanje dozvoljeno isključivo danju upravo zbog toga što se nalazi na zaštićenom području.

Iznad rijeke vide se impresivne u stijenu uklesane Likijske grobnice nastale u vijekovima prije nove ere, šireći nevjerovatan duh prošlosti, nešto dalje su i arheološki ostaci antičkog grada Kaunosa, dok se na ušću Dalijana odigrava život današnjice: tu žive i gnijezde se poznate glavate kornjače – Caretta caretta. Ovdje, osim kornjača obitava i 152 vrste ptica. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content