DAN OTVORENIH VRATA NA DIGITALNOM UNIVERZITETU ZA DJECU

Povodom Međunarodnog dana dječijih prava, Goethe-Institut 19. novembra 2022. po prvi put organizuje Dan otvorenih vrata na Digitalnom univerzitetu za djecu. Radoznala djeca između 8 i 12 godina od 10.00 do 16.00 sati mogu učestvovati na predavanjima i radionicama na fakultetima „Čovjek“, „Priroda“ i „Tehnika“, mogu u naučnoj laboratoriji izvoditi eksperimente sa profesorom Einsteinom i njegovom asistenticom Sophie Schlau, otkriti edukativnu ponudu biblioteke, pri tome učiti njemački ili osvojiti sjajne nagrade na kvizu. Dok mladi istraživači*ce stiču nova znanja, njihovi roditelji se mogu bolje upoznati sa ponudom Digitalnog univerziteta za djecu i kursevima njemačkog za djecu i mlade i uz to se opustiti u Café Goethe.

Prema Konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih nacija, usvojenoj 20. novembra 1989, prava djece su ljudska prava, a ljudska prava uključuju pravo na obrazovanje. Digitalni univerzitet za djecu je besplatna edukativna ponuda Goethe-Instituta za djecu od 8 do 12 godina, koja je odnedavno dostupna i na lokalnom jeziku.

Djeca imaju hiljadu pitanja koja su u biti jednostavna – ali je odraslima ponekad teško pronaći odgovor na njih. Kako vozi automobil bez vozača? Zašto školjka šumi? Šta je zajedničko avionu i limenci? Kako radi 3D printer?

Na Digitalnom univerzitetu za djecu Goethe-Instituta radoznali mališani sami mogu da pronađu odgovore na ova i mnoga druga pitanja, istražuju naučne fenomene, nove tehnologije i da na razigran način otkrivaju njemački jezik. Na fakultetima „Čovjek”, „Priroda” i „Tehnoka” može se pronaći 15 predavanja sa video zapisima i odgovarajućim zadacima za učenje njemačkog jezika. Onaj ko ih uspješno riješi može napredovati od studenta*ice do profesora*ice.

Ulaz na događaje je besplatan! Broj učesnika*ca na radionicama i predavanjima je ograničen, te je potrebno da se prijavite.

Detaljan program kao i linkove za prijave na radionice možete naći na stranici Goethe-Instituta Bosne i Herzegovine www.goethe.de/bih

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content