Dan Republike Italije

  Dan Republike Italije

  Italija 2. juna obilježava Dan republike simboličnom ceremonijom, bez parada i okupljanja usljed mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa covid-19 koji je teško pogodio tu zemlju.

  Foto: Pixabay

  Eskadrila italijanskih vazdušnih snaga Frecce tricolori obojit će nebo nad Rimom bojama zastave Italije, nakon što je šarala nebo nad mnogim gradovima te zemlje prethodnih dana.

  U Italiji se 2. juni obilježava kao Dan republike pošto su građani tog dana 1946. godine na referendumu izglasali republiku, a na tom referendumu je prvi put u Italiji i ženama dozvoljeno glasanje.

  Povodom Dana Republike, Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini ponudila je bogat program u novim okolnostima – radioemisiju, film i aktivnosti za one koji nisu u mogućnosti:

  Italijanska vlada će 3. juna otvoriti granice za turiste iz Evropske unije (EU) i ukinut će obavezni karantin za strane posjetioce. Turisti će tako moći posjetiti i poznate italijanske atrakcije.

  Coloseum, najpoznatija turistička atrakcija Italije i simbol “Vječnog grada” – Rima, ponovo je otvoren za posjetioce nakon što je zbog epidemije virusa covid-19 bio zatvoren 84 dana. Također, otvoren je i krivi toranj u Pizi koji je proteklih dana i primio prve turiste.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  OVE ITALIJANSKE MOMENTE SVAKI PUTNIK TREBA DOŽIVJETI

  TURISTIČKI VODIČ ZA CARSKI RIM

  VATIKAN

  VENECIJA – GRAD LJUBAVI

  NAPULJ – KAD GA VIDIŠ ONDA MOŽEŠ UMRIJETI