Dan u znaku BiH na Filmskom festivalu u Veneciji

Bosanskohercegovački i regionalni filmski umjetnici predstavili su svoj rad na prestižnom Filmskom festivalu u Veneciji.

Foto: Pixabay/ bogtw

Na ovom prestižnom događaju prikazan je film Bate Čengića “Slike iz života udarnika” te dvije epizode serije Jasmile Žbanić “Znam kako dišeš”.

Poznata bh. režiserka Jasmila Žbanić i njen suprug Damir Ibrahimović su autori serije “Znam kako dišeš”. Ovo je prvi put da je jedna TV serija sa ovih prostora svoju premijeru doživjela u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala. Reditelji serije su Alen Drljević i Nermin Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić.

U seriji glume: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Selma Alispahić, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Faketa Salihbegović-Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i drugi.

Na Filmskom festivalu u Veneciji je i Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, ispred BH Content Laba.

Film “Slike iz života udarnika” Bate Čengića prikazan je u okviru programa Venice Classics, a predstavila ga je Ines Tanović, direktorica Filmskog centra Sarajevo.

Film je imao svjetsku premijeru 1972. godine na Filmskom festivalu u Veneciji, a ove godine je prikazan u restauriranoj 4K verziji. Asocijacija Evropskih Kinoteka (ACE), Evropska komisija i Ministarstvo kulture Republike Slovenije podržali su restauraciju ovog kinematografskog ostvarenja. Filmski Centar Sarajevo, Slovenska Kinoteka, Hrvatski Arhiv/Hrvatska Kinoteka i Austrijski muzej filma su zajedno aplicirali na projekt za restauraciju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content