Dan u znaku BiH na Filmskom festivalu u Veneciji

Bosanskohercegovački i regionalni filmski umjetnici predstavili su svoj rad na prestižnom Filmskom festivalu u Veneciji.

Foto: Pixabay/ bogtw

Na ovom prestižnom događaju prikazan je film Bate Čengića “Slike iz života udarnika” te dvije epizode serije Jasmile Žbanić “Znam kako dišeš”.

Poznata bh. režiserka Jasmila Žbanić i njen suprug Damir Ibrahimović su autori serije “Znam kako dišeš”. Ovo je prvi put da je jedna TV serija sa ovih prostora svoju premijeru doživjela u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala. Reditelji serije su Alen Drljević i Nermin Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić.

U seriji glume: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Selma Alispahić, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Faketa Salihbegović-Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i drugi.

Na Filmskom festivalu u Veneciji je i Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, ispred BH Content Laba.

Film “Slike iz života udarnika” Bate Čengića prikazan je u okviru programa Venice Classics, a predstavila ga je Ines Tanović, direktorica Filmskog centra Sarajevo.

Film je imao svjetsku premijeru 1972. godine na Filmskom festivalu u Veneciji, a ove godine je prikazan u restauriranoj 4K verziji. Asocijacija Evropskih Kinoteka (ACE), Evropska komisija i Ministarstvo kulture Republike Slovenije podržali su restauraciju ovog kinematografskog ostvarenja. Filmski Centar Sarajevo, Slovenska Kinoteka, Hrvatski Arhiv/Hrvatska Kinoteka i Austrijski muzej filma su zajedno aplicirali na projekt za restauraciju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi