Dani evropskog filma 2018

  Dani evropskog filma 2018

  Ambasada Španije u Sarajevu sa zadovoljstvom vas poziva na Dane evropskog filma 2018, koja će se u okviru planiranih aktivnosti grupe EUNIC, održati od 30. maja do 9. juna u kinu Meeting Point (Ul. Hamdije Kresevljakovica 13). Filmovi će se prikazivati s početkom u 20 sati.

  U naznačenom periodu posjetioci će imati priliku da pogledaju filmove iz 11 zemalja Evropske unije. 7. juna će biti predstavljen španski film „10.000 km“ režiser Carlos Marques-Marcet.

  SRIJEDA, 30. 5.

  U labirintu šutnje / Im Labyrinth des Schweigens / Labyrinth of Lies

  Njemačka, 2013/14., 123 min.

  Režija: Giulio Ricciarelli

  Uloge: Alexander Fehling, André Szymanski, Friederike Becht, Gert Voss

  Njemačka, kraj 1950ih godina: „Privredno čudo“ je u punom jeku, ljudima je dobro i rado bi zaboravili grozote nacističkog vremena. Međutim, onda novinar Thomas Gnielka izaziva pažnju: jedan od njegovih prijatelja prepoznao je nekadašnjeg čuvara iz Aušvica. Gnielka tog čovjeka koji u međuvremenu radi kao učitelj želi u Frankfurtu dovesti pred sud…

   ČETVRTAK, 31. 5.

  Učiteljica / Učitelka / The Teacher

  Češka / Slovačka, 2016, 98 min.

  Režija: Jan Hřebejk

  Uloge: Zuzana Mauréry, Csongor Kassai, Zuzana Konečná, Tamara Fischer, Matin Havelka

  Otkako je u školu u predgrađu Bratislave 1983. godine došla nova učiteljica, Maria Drazděchová, život roditelja i učenika okrenuo se naglavačke. Priča nam dolazi iz radionice uigranog i višestruko nagrađivanog češkog redateljsko-scenarističkog dvojca Jana Hřebejka i Petra Jarchovskog, iako je govorni jezik u filmu slovački.

  PETAK, 1. 6.

  Carigradska kuhinja / Πολίτικη Κουζίνα / A touch of spice

  Grčka, 2003, 108 min.

  Režija: Tassos Boulmetis

  Uloge: Tassos Bandis, Georges Corraface, Tamer Karadagli, Basak Koklukaya, Renia Louizidou, Leroklis Michaelidis

  „Carigradska kuhinja“ je priča o mladom Grku Fanisu i njegovom odrastanju u Istanbulu, uz djeda – pravog filozofa kulinarstva i njegovog mentora, koji ga uči da je za pravi ukus hrane, kao i u životu, neophodno malo začina. Fanis izrasta u vrsnog kuhara koji koristi svoje vještine kako bi začinio živote ljudi koji ga okružuju…

  SUBOTA, 2. 6.

  Peti brod / Piata loď / Little harbour Slovačka /

  Ćeška, 2018, 85 min.

  Režija: Iveta Grófová

  Uloge: Katarína Kamencová, Vanessa Szamuhelová, Johanna Tesařová, Matúš Bačišin

  Radnja filma inspirisana istinitim događajima prati dvoje djece čija nevina igra zauvijek mijenja njihove živote – Desetogodišnja Jarka živi s majkom koja nije spremna biti majka, te Jarka ponukana ljubavlju formira porodicu u kojoj se nalazi kako pruža utočište dvjema napuštenim bebama.

  NEDJELJA, 3. 6.

  6.9 stepeni po Rihteru / 6.9 pe scara Richter / 6.9 on the Richter Scale

  Rumunija, 2017, 117 min.

  Režija: Nae Caranfil

  Uloge: Laurențiu Bănescu, Teodor Corban, Maria Obretin, Maria Simona Arsu, Adrian Văncică

  Dok jedva preživljava igrajući komplikovanu ulogu u mjuziklu, uz depresivnu i patološki ljubomornu suprugu i opsesiju prema neizbježnom, razarajućem zemljotresu, skromni rumunski glumac u 40-ima postaje dobrovoljna žrtva svoj manipulativnog oca koji se prvi put pojavljuje u njegovom životu. Ali na kraju, ono što izgleda kao posjeta iz pakla se pretvara u put njegovog iskupljenja…

  PONEDJELJAK, 4. 6.

  Žena čuvara zoološkog vrta / The Zookeeper’s Wife

  SAD, 2017, 127 min.

  Režija: Niki Caro

  Uloge: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl

  Tokom Drugog svjetskog rata, Zoološki vrt u Varšavi postao je utočište za Jevreje koji su se skrivali od nacista. Film je hronika istinite priče u kojoj se naglašava hrabrost i saosjećajnost čuvara zoološkog vrta Jana i Antonine Zabinskih, bračnog para koji je rizikovao svoje i život svoga sina da zaštiti one koji su bili u opasnosti.

  UTORAK, 5. 6.

  Let, let, bubamaro / Maikäfer flieg / Fly Away Home

  Austrija, 2016, 109 min.

  Režija: Mirjam Unger Uloge: Zita Gaier, Ursula Strauss, Gerald Votava, Paula Brunner, Krista Stadler

  Beč 1945. godine – rat i ruska okupacija iz perspektive devetogodišnje djevojčice Christine. Zbog bombardovanja su ona i njena porodica ostali bez krova nad glavom i bez novčića u džepu, pa su zbrinuti u elegantnoj vili u predgrađu Beča. Sada imaju bar krov nad glavom, ali ništa više. Kada njemački vojnici kapituliraju, Rusi preuzimaju kuću…

  SRIJEDA, 6. 6.

  Kinčem / Kincsem / Bet on Revenge

  Mađarska, 2017, 122 min.

  Režija: Herendi Gábor

  Uloge: Nagy Ervin, Gáspár Tibor, Petrik Andrea

  Ernő Blaskovich je izgubio sve nakon Mađarske revolucije 1848. godine, austrijski oficir Otto von Oettingen oduzeo je život, zemlju i čast njegovom ocu. Kinčem, predivni nepobjedivi trkaći konj daje smisao njegovom bezvrijednom i depresivnom životu. Dobiva priliku da dobije sve: osvetu, ljubav i slavu.

  ČETVRTAK, 7. 6.

  10.000 km

  Španija, 2014, 100 min.

  Režija: Carlos Marques-Marcet

  Uloge: Natalia Tena, David Verdaguer Alex i Sergi, par u čvrstoj vezi iz Barcelone, njeguju ideju o djetetu, ali, neočekivano, Alex dobiva jednogodišnju stipendiju u Los Angelesu, što bi značilo godinu dana odnosa na 10.000 km.

  PETAK, 8. 6.

  Trst, Jugoslavija / Trieste, Yugoslavia

  Italija, 2016, 62 min.

  Režija: Alessio Bozzer

  Šezdesete su u Evropi bile godine Berlinskog zida i Željezne zavjese, a kontinent podijeljen na dva bloka: istočni i zapadni. Međutim, barijera se počela otvarati u Trstu. Italijani su u Jugoslaviju dolazili zbog jeftinijeg benzina i prehrambenih proizvoda, a Jugosloveni su u Italiju odlazili kupovati stvari koje im nisu bile dostupne u njihovoj zemlji, naročito mitske”kaubojke” i jeans.

  SUBOTA, 9. 6.

  Corporate

  Francuska, 2017, 95 min.

  Režija: Nicolas Silhol

  Uloge: Céline Sallette, Lambert Wilson, Stéphane De Groodt, Violaine Fumeau

  Mlada Emillie Tesson-Hansen izvrsno vodi odjel za ljudske resurse sve dok se jednog dana ne desi veliki problem i bude pokrenuta zvanična istraga. Emilie je prva na udaru i mora se suočiti sa pritiskom inspektorice za rad ali i sa svojim direktorima koji se okreću protiv nje. Vrijeme je da se Emilie spasi, ali do kada će ostati saradnica?