Dani Gazi Husrev-begovih hajrata

Manifestacija Dani Gazi Husrev-begovih hajrata, koja počinje danas, bit će upriličena povodom obilježavanja 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

Gazi Husrev-begova biblioteka i Kuršumlija medresa; Foto: PR

Na datum 15. septembar, kada je sultan Sulejman prije 500 godina imenovao Gazi Husrev-bega bosanskim namjesnikom 1521. godine, bit će održana akademija u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Nakon akademije u Gazi Husrev-begovom hanikahu će biti otvorena izložba pod nazivom “U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenost u arhitekturi Zlatka Ugljena“, autorice prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić.

U okviru manifestacije, također, će ispred Kuršumlije medrese biti otvorena i izložba “Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra”, te naučni skup “Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji BiH”.

Gazi Husrev-beg je sin Ferhat-bega porijeklom iz Bosne i kćerke sultana Bajazita II. Bosanskim sandžakom upravljao je 20 godina.

Njegovom zaslugom na ovim prostorima će nastati najveći vakuf (zadužbina), a Sarajevo u relativno kratkom periodu će se toliko razviti da će dobiti status urbanog centra, odnosno šehera.

Svojim djelom je uspostavio i privredne i duhovne temelje i karakter Sarajeva, što je vremenom postala trajna vrijednost grada i Gazi Husrev-begova ostavština za budućnost.

Manifestacija “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“ će trajati do 5. oktobra, a organizator je Gazi Husrev-begov vakuf u Sarajevu.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

U BLIZINI GAZI HUSREV-BEGA: TRADICIJA I SUVREMENOST U ARHITEKTURI ZLATKA UGLJENA

GAZI HUSREV-BEG – NAJVEĆI VAKIF OD POSTANKA SARAJEVA

GAZI HUSREV-BEGOVA BIBLIOTEKA: NAJSTARIJA KULTURNA INSTITUCIJA U BIH

BEGOVA DŽAMIJA – ELEGANCIJA JEDNOG VREMENA

TURBE GAZI HUSREV-BEGA

ZNATE LI KO JE UKOPAN PORED GAZI HUSREV-BEGA?

LEGENDA O VELIKOJ LJUBAVI GAZI HUSREV-BEGA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content