Delić – proizvodnja i prerada ljekovitog bilja – Dar prirode koji oplemenjuje živote 

U svijetu sve većeg naginjanja ka prirodnim rješenjima za zdravlje, ljekovito bilje postaje sve važnije. Za Adila Delića, početak proizvodnje ljekovitog bilja nije bio samo poslovni pothvat, već i lična borba protiv alergija koja je prerasla u uspješnu priču o proizvodnji visokokvalitetnih proizvoda.

Svakodnevno korištenje ljekovitog bilja ima dugu historiju u tradicionalnoj medicini širom svijeta. Proces proizvodnje ljekovitog bilja počinje uzgojem biljaka na pažljivo odabranim poljoprivrednim površinama, uz poštivanje ekoloških principa. Ova faza uključuje pažljiv odabir sorti biljaka, pravilno osiguranje zemljišta, odgovarajuće navodnjavanje, te zaštitu od bolesti i štetočina.

Uz sve veće interesovanje za prirodne proizvode i održivi način života, očekuje se da će uloga ljekovitog bilja i dalje rasti, pružajući brojne koristi kako za ljudsko zdravlje, tako i za očuvanje prirode, ističe Delić. Uskoro najavljuje objavljivanje  knjige recepata bez tajni – koja će biti od koristi mnogima.

Proizvodnja i prerada ljekovitog bilja Delić raspolaže s više od 80 vrsta proizvoda od samoniklog i plantažnog ljekovitog bilja. Najprepoznatljiviji su po sirupima od borovih iglica, majčine dušice, jagorčevine, bokvice, posebnog sirupa od bokvice, te mehlemima - Zohvin, Gavezin, Neven, Majčina dušica, Lavanda, Kamilica…

Upotreba ljekovitog bilja, kao terapijskog sredstva, ima u našem narodu dugu i kontinuiranu tradiciju. Prirodni biljni lijek djeluje mekše i nježnije na ljudsko tkivo, dok tzv. prečišćeni lijek može da kvari i da peče, te da oštećuje sluzokožu usta, stomaka i crijeva. Biljke koje nas okružuju uslovljavaju u velikoj mjeri naš život i zdravlje svojim višestrukim djelovanjem.

Dugotrajan je proces izdvajanja i klasifikacije različitih biljaka. Priroda nudi neiscrpno bogatstvo, a stalno pristižu i nova saznanja i doprinos nauci koja brine o očuvanju i produženju života… Najsretniji smo kada naši korisnici izliječe ili saniraju svoja oboljenja. Njihova sreća nakon toga – naš je najveći uspjeh – kaže Adil Delić.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content