Dental Office: Za lijep i prirodan osmijeh!

Diplomantica čuvenog Harvarda, vrsna stručnjakinja iz oblasti parodontologije i implantologije, dr. Mersiha Avdić-Saračević, veliko znanje i bogato iskustvo odlučila je donijeti u svoju zemlju otvorivši u Sarajevu modernu ordinaciju posvećenu liječenju parodontoloških problema

Piše: Elma Zećo

Fotografije: Haris Karamehmedović

Čak i u poodmakloj fazi opasne parodontalne bolesti, dr. Mersiha Avdić-Saračević uspijeva vratiti osmijeh na lice pacijenata rukovodeći se učenjem Američke akademije parodontologa, čija je članica postala prije osam godina. Sve to ne bi bilo moguće da nije bila student za poželjeti, jer samo takvi mogu biti upisani na renomirani Harvard univerzitet s kojeg izlaze budući lideri u svojim strukama.

 

Rad na tri kontinenta

A priča o izboru profesije počela je mnogo ranije, u njenoj porodici, gdje je ugledajući se na majku – profesoricu na Stomatološkom fakultetu, specijalistkinju bolesti usta i parodontologije, poželjela krenuti istim putem. Napustivši ratom zahvaćeno Sarajevo, u Americi je najprije završila predmedicinski studij iz oblasti prirodnih nauka, što je obaveza prema tamošnjim standardima, dobivši kao najbolja studentica generacije diplomu inžinjerke biohemije, koja će biti primljena na svim stomatološkim fakultetima na koje je aplicirala, pa i na Harvard, neostvareni san mnogih.

Uslijedio je dugogodišnji rad, sticanje profesionalnog iskustva na tri kontinenta i razvijanje vještina stalno ih usklađujući s naučnim dostignućima. Nakon prakticiranja u Americi, Sarajevu, gdje je bila angažovana na poziv vrsnih stomatologa grada, te Kuvajtu u kojem je, između ostalih, liječila i članove kraljevske porodice Sabah, dr. Mersiha odlučila se zastalno vratiti u rodno Sarajevo i otvoriti ordinaciju koja će biti opremljena vrhunskom stomatološkom i hirurškom opremom, te ponuditi i mogućnost rendgenske dijagnostike. Tako je nastao Dental Office, mjesto na kojem ćete se uvjeriti da je zdravlje snaga, a ljepota njena strijela.

Lako ćete spoznati da ste na pravom mjestu, jer dobrog ljekara nije teško prepoznati: dr. Mersiha je posvećena, pažljivo sluša pacijenta, obrazuje ga i detaljno upoznaje s mogućim rješenjima.

“Liječila sam pacijente u različitim dijelovima svijeta. Tretmani su svugdje isti, ali pristup nije, jer su kulture i shvatanja bolesti drugačiji. Zato se svi ti faktori moraju uzeti u obzir kada priđete pacijentu”, kaže dr. Mersiha.

Koliko je kvalitetna u svojoj struci, govori i podatak da k njoj i danas dolaze inostrani pacijenti cijeneći prije svega njeno obrazovanje na Harvardu.

Bezbolni tretmani

“Stomatologija nije čin jednog čovjeka”, ističe dr. Mersiha, nastavljajući: “Prema američkom protokolu, svaki specijalista radi svoj posao. Specijalista ortodont koriguje zagriz pomijeranjem zuba, specijalista protetičar rješava estetske i funkcionalne probleme pacijenata s navlakama/krunicama, specijalista endodont liječi bolesti zuba, dok je specijalista za bolesti desni, parodontolog, važna spona između svih specijalnosti u stomatologiji, jer su zubno meso i kost potporne strukture zuba. Kada se tako radi, dobit ćemo vrhunske rezultate.”

Pacijenti se većinom javljaju uslijed pojave simptoma poput krvarenja, lošeg zadaha, pomijeranja zuba i povlačenja zubnog mesa.

“Parodontalna bolest dugo protiče bez ikakvih znakova. Stoga je preporuka Američke akademije parodontologa svim odraslim pacijentima da urade godišnji pregled kako bi se provjerilo stanje zubnog mesa i kosti u cilju prevencije. Bolest se uspješno liječi, ako se dođe u pravo vrijeme. U suprotnom, rješenja nema kada već dođe do klimavosti zuba. Ustanovi li se blagovremeno, postoji niz raspoloživih bezbolnih tretmana. Nehirurški su kiretaža i laserski tretman, dok se malim hirurškim intervencijama čisti upala ispod zubnog mesa i stvaraju uslovi za regenerisanje izgubljene kosti, ili zubnog tkiva. Tretmanima se može estetski korigovati i nejednaka razina zubnog mesa, a poslije bilo kojeg tretmana pacijenti se mogu vratiti svojim redovnim obavezama.”

Implantati s doživotnom garancijom

Na našim prostorima postoji uvriježena i u potpunosti netačna tvrdnja, a to je da je parodontoza bolest starije populacije. Istina je da se može javiti i kod mladih ljudi, čak i tinejdžera, kada pokazuje posebnu agresivnost. Kako se ne dijagnosticira uvijek, u cijelom svijetu je parodontoza više prisutna nego što se misli, a računa se da 50%, ili više, populacije ima neku formu ovog oboljenja.

“Kada se zubi rasklimaju, u nekim slučajevima se poslije vađenja odmah može uključiti terapija implantatima. Ipak, najčešće je situacija takva da se mora izvršiti priprema, odnosno nadograditi koštano tkivo, često i desni, a tek poslije zarastanja se ugrađuju implantati. Cilj je postići harmoniju da implantat izgleda što prirodnije”, pojašnjava način rada dr. Mersiha.

U njenoj ordinaciji Dental Office, koja će uskoro prerasti u specijalistički tim pokrivajući time različite oblasti stomatologije, u ponudi su renomirani dentalni implantati visokog kvaliteta poznatog svjetskog brenda s doživotnom garancijom. Zbog svog inovativnog dizajna ponudit će više od samo lijepih zuba.

“Iako i sada mnogo kontaktiram s kolegama stomatolozima širom zemlje, čijim su pacijentima potrebni parodontološki tretmani, voljela bih da se naša komunikacija izdigne na što veći nivo kako bi za deset, petnaest godina imali samo mali broj gubitaka zuba zbog parodontalne bolesti u BiH, jer, zaista, najčešće možemo pomoći. Važno je osvještavati ljude o tome šta se sve može uraditi. Nadam se da ćemo svi pojedinačno svojim znanjem moći doprinijeti lijepom osmijehu, koji će ljude vjerno pratiti kroz život”, završava dr. Mersiha Avdić-Saračević.

 

ADRESA

Kalmija Baruha 1. (U neposrednoj blizini SCC Centra)

Telefon: 00387 (0)33 666 615

00387 (0)62 857 319

E-mail: info@parodontolog.ba

Web site: www.parodontolog.ba 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content