Deset stvari za koje niste znali da su nastale u Italiji

  Deset stvari za koje niste znali da su nastale u Italiji

  Deset stvari za koje niste znali da su nastale u Italiji.

   10. Trgovački centri

   Ukoliko mislite da su trgovački centri nedavno nastala ideja, razmislite ponovo. Stari Rim je Trojanovo tržište prvo takve vrste koje datira još od davnina.

    

   9. Muzika

   Italiji možemo zahvaliti na većini današnjih intrumenata kao što su klavir, violina i violončelo, jer su upravo ove instrumente izmislili Talijani. Orkestre, simfonije i operne predstave ne moramo ni da spominjemo.

    

   8. Shakespeareove postavke

   Naravno da je Shakespeare bio Englez, ali njegove najpoznatije predstave su vezane za Italiju, pa se tu ubrajaju poznate predstave Julije Cezar, Romeo i Julija, Zimska priča, The Merchant of Venice, Otello i Dva gospodina iz Verone.

    

   7. Francuska zastava

   Dobro, možda Talijanili nisu baš šili prvu francusku zastavu, ali za vrijeme Napoleonove invazije na Italiju 1797. godine crvena, bijela i zelena boja poluotoka su insipirisale Francusku da naprave zastavu crvenog, bijelog i plavog dizajna.

    

   6. Sladoled

   Iako ne postoji pravi dokaz o tome ko je prvi izmislio sladoled, većina prihvata kao odgovor da je to bio Italo Marciony, talijanski poduzetnik. 1903. godine, Marciony je patentirao i započeo marketing, te proizvodnju jestivog sladoleda.

    

   5. Berza

   Prve moderne banke su se prvi put pojavile u Genovi tokom 12. stoljeća, a najstarija banka koja posluje u kontinuitetu od 1472. godine je Monte dei Paschi di Siena, sa sjedištem u Sieni u Italiji. Talijani su zaštitili svoj novac, a također su znali kako da ga koriste. Prva berza je osnovana u Brugesu od strane članova porodice Della Borsa, koja je izvorno bila porodica venecijanskih trgovaca.

    

   4. Jacuzzi

   Braća Jacuzzije, koji su emigrirali u Kaliforniju iz Italije pripisuje se izmišljanje prvog samostalnog, potpuno integriranog jacuzzija, 1948. godine.

    

   3. Pereci

   Mislili ste da je perec njemački izum? Razmislite još jednom! Izvornu „pretiolu“ prvi je pekao talijanski redovnik.

    

   2. Naočale

   Oko 1284. godine, Salvino D’ Armate je zadužen za izum prvih nosivih naočala.

    

   1.Nutella

   Nutella je najvažniji doprinos svijetu od strane Talijana. Ko bi mogao da zamisli život bez Nutelle? Nutella je nastala tokom Drugog svjetskog rata, od strane Pietro Ferrera koji je bio osnivač tvrtke Ferrero. Nutella je nastala kao zamjena za čokoladu za vrijeme rata kada je ograničena opskrba čokoladom.

    

   Izvor: thosewhowanderblog.com

   Zato što jedan članak nije dovoljan….

   NAPULJ – KAD GA VIDIŠ ONDA MOŽEŠ UMRIJETI

   CARSKI RIM

   POMPEJI