Dino Selimović – Pomičemo granice

Dino Selimović, nekadašnji direktor Fudbalskog kluba Sarajevo, gdje je proveo pet godina i doživio mnogo sretnih trenutaka, već godinu i po angažovan je u BBI banci vodeći sektor marketinga i komunikacija.

Razgovarala: Elma Zećo

“Od prvog dana me je Bosna Bank International kolektiv izvanredno prihvatio”, kaže nam, dodajući da radi u okruženju sjajnog i vrijednog tima nesebično posvećenog poslu.

“To me čini, zaista, sretnim i zadovoljnim na ovom radnom mjestu. Nadam se da takve emocije gaje i moje kolege u pogledu na mene.”

Sarajevo Business Forum postao je tradicionalni poslovni event svakog proljeća. Koliko je blizu cilja njegov slogan Jedna regija, jedna ekonomija?

– Od 2010. godine Sarajevo Business Forum ugostio je preko 8.000 učesnika iz više od 50 država, tako da s punim pravom možemo tvrditi da se radi o najznačajnijem poslovno-investicijskom događaju u regionu. Raduje nas da sve veći broj kompanija i institucija iz regiona uzima učešće i planira SBF u okviru svojih godišnjih aktivnosti. Konferencija će kao i prethodnih godina okupiti najznačajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta, pružajući im priliku da se upoznaju s poslovnim prilikama i mogućnostima ulaganja u BiH, ali i zemlje regiona – Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Sloveniju i Albaniju. Fokus ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma, koji će se održati 25. i 26. aprila 2018. godine, ogleda se u zajedničkom pronalasku rješenja za iskorištavanje potencijala u oblasti energije, edukacije, IT industrije, poljoprivrede, turizma i drugih sektora. Želja nam je da kroz intenziviranje međusobnih ekonomskih relacija država u regionu, a zatim i regiona s Evropskom unijom i cijelim svijetom, promijenimo imidž regije i da jedni na druge gledamo kao na šanse i prilike za razvoj, internacionalizaciju poslovanja i otvaranje novih tržišta.

Ko su gostujuće zemlje ovogodišnjeg foruma i šta su njegovi glavni ciljevi?

–  Organizacioni tim Sarajevo Business Foruma svake se godine trudi napraviti veći i bolji događaj od prethodne. U ovoj godini očekujemo delegacije iz Omana, Bahreina, Malezije, Indonezije, Saudijske Arabije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata…, kao i učešće zemalja članica Evropske unije, s obzirom na to da ćemo tokom SBF-a nekoliko panela posvetiti upravo procesima integrisanja BiH i regiona u EU.

Radi li BBI banka na dodatnom proširenju u cijeloj državi?

–  BBI banka je zastupljena u svakom dijelu BiH kroz mrežu 32 filijale i poslovnice, a u skladu s kretanjima na tržištu planiramo i širenje te mreže. Ponosni smo što smo jedna od najbrže rastućih banaka u BiH i zahvalni mnogobrojnim klijentima koji su nam ukazali povjerenje. Trudimo se biti banka po mjeri naših klijenata.

Jeste li zadovoljni poslovanjem?

–  Iza nas je još jedna uspješna poslovna godina u kojoj je BBI banka zabilježila rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Prošla godina bila je veoma značajna za BBI banku, jer su ambiciozni planovi nadmašeni u svim segmentima poslovanja. Aktiva banke je od 2006. godine do kraja 2017. godine povećana osam puta, sa 113 miliona KM na preko 900 miliona KM. Time smo se približili veličini sistemske banke u BiH. Prosječna godišnja stopa rasta od 2007. do danas iznosi 19% zahvaljujući čemu spadamo u red najbrže rastućih banaka u zemlji. To su rezultati na koje sigurno mogu biti ponosni svi koji su dio BBI kolektiva.

Možete li nam predstaviti BBI VIP Business Club?

–  BBI VIP Business Club djeluje u okviru BBI banke od 2010. godine. Zamišljen je da kao poslovni klub privrednika i poduzetnika domaćim i stranim poslovnim subjektima, fizičkim i pravnim licima, privrednim komorama, udruženjima, asocijacijama…, a prevashodno klijentima banke, pruži mogućnost poslovnog okupljanja, uspostavu poslovnih kontakata i saradnje, realizaciju konkretnih poslova, privlačenje stranih investicija i podsticanje izvoza roba i usluga iz BiH, sve s ciljem jačanja bh. privrede i njenog povezivanja s drugim privredama, te izgradnje poslovnih odnosa širom svijeta. Kruna tih aktivnosti je godišnja organizacija Sarajevo Business Foruma. Ove godine planiramo proširiti svoja djelovanja i na organizaciju nekoliko drugih tematskih privrednih događaja.

Kako izgleda Vaš radni dan?

–  Svaki dan je novi izazov, mnogo vremena posvećujem radnim obavezama. Nemam uobičajenu rutinu, osim one da se veoma rano ustajem i na poslu ostajem dokasno.

Ljudi Vas najvećim dijelom poznaju iz fudbalskog konteksta. Kako ste doživjeli prelazak u bankarski sektor?

–  Zaista sam ponosan na pet godina provedenih na čelu FK Sarajevo, jer smo tokom tog perioda uspjeli spriječiti stečaj kluba, deblokirati račune, podmiriti sve dugove, pronaći inostranog investitora, uspostaviti Akademiju za razvoj mladih talenata, izgraditi klupski trening kamp u Butmiru, osvojiti titulu prvaka BiH i titulu osvajača Kupa BiH, igrati međunarodne utakmice u okviru kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka i UEFA Evropsku ligu, privući i vratiti povjerenje sponzora i partnera, svjetski poznatih brendova kao što su Nike i Turkish Airlines. Rad u BBI banci je dosta drugačiji, s tim što trebam istaći da BBI banka nije obična banka – to je finansijska institucija koja njeguje i implementira principe islamske ekonomije i bankarstva u prvi plan stavljajući korist društva i zajednice u kojoj poslujemo. S te strane sam veoma sretan čovjek. Pronašao sam se u svim aktivnostima koje BBI banka nastoji provesti u BiH i regionu u domenu ekonomije i razvoja države.

Na kakva mjesta se volite otisnuti kako biste se osvježili novom energijom?

–  Sretan sam da sam tokom karijere, i poslovno i privatno, imao priliku posjetiti mnoge zemlje, no najviše volim putovati sa svojom porodicom. Naše porodične odmore obično provodimo u Turskoj i Hrvatskoj.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content