DIPLOMATSKI PRIJEM AMBASADE REPUBLIKE INDONEZIJE U SARAJEVU POVODOM 78. GODIŠNJICE NEZAVISNOSTI REPUBLIKE INDONEZIJE I 29 GODINA BILATERALNIH ODNOSA INDONEZIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

U drugom kvartalu 2023. ekonomski rast Indonezije dostigao je 5,17%, BDP Indonezije dostigao je 4.580 američkih dolara, a inflacija u Indoneziji je takođe nastavila trend pada na samo 3,08%, rekao je ambasador Roem Kono, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Indonezije za Bosnu i Hercegovinu, u svom obraćanju na diplomatskom prijemu povodom 78. godišnjice nezavisnosti Indonezije i 29 godina bilateralnih odnosa Indonezije i BiH koji je održan u Sarajevu, u srijedu, 6. septembra 2023.

Ambasador Roem Kono je naglasio da različita dostignuća pokazuju napredak Indonezije koja je sve konkurentnija i koja je čak uspjela da uđe u red zemalja sa srednjim dohotkom. 

Nadalje, ambasador Roem Kono rekao je da je Indonezija u procesu preseljenja novog glavnog grada koji se fokusira na održivi razvoj sa sofisticiranim sistemom transporta i upravljanja otpadom. S druge strane, ambasador Roem Kono je također istaknuo sve snažnije bilateralne odnose Indonezije i BiH, „Ukupna trgovina u junu 2023. godine pokazala je povećanje od 196%. Izvoz Indonezije u BiH porastao je za 130%, dok je izvoz BiH u Indoneziju također pokazao porast od više od 100%. 

U međuvremenu, posjete stanovnika BiH Indoneziji zabilježile su porast do 409%. Ovi podaci su dovoljni da promovišu obećavajući potencijal ekonomske saradnje te poslovnog svijeta dvije zemlje.

U svom obraćanju, ambasador Roem Kono je također ponovio da je „Republika Indonezija od početka nezavisnosti uvijek razvijala slobodnu i aktivnu vanjsku politiku, jer Indonezija želi igrati glavnu ulogu u globalnim pitanjima i doprinijeti nastavku izgradnje boljeg svjetski poredak”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content