Cetinje – Lipska pećina

Atraktivna Lipska pećina, spomenik prirode, nalazi se 5 km od Cetinja, u selu Lipa Dobrska. U sistemu od 2,5 km prolaza, dvorana i galerija, uživat ćete u jedinstvenim oblicima stalagmita i stalaktita, te doživljaju bezvremenske pećinske tame i tišine. 

Lipska pećina / Foto: Furaj.ba

Šetnja hiljadama godina starim hodnicima

Lipska pećina očarava posjetioce autentičnošću kojoj doprinose podzemni vodotoci, jezera, izvori i njena istinska, divlja ljepota.

U žiži svojih interesa imale su je uvijek i velike ličnosti crnogorske historije, poput Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I, koji je u posjetu pećini dovodio goste Crne Gore, zvaničnike iz inostranstva. Nastavljajući njihovu tradiciju danas se kroz hiljadama godina stare podzemne hodnike šetaju nasljednici domovine i turisti koji dolaze iz raznih krajeva svijeta.

Lipska pećina / Foto: Furaj.ba

Na pješačke ture polazi se turističkim vozićem i u pratnji vodiča. Najkraća tura osvijetljenom stazom traje oko 45 minuta, a sat i po avantura koja vodi i u neosvijetljeni dio – prilagođena je također djeci. Temperatura u pećini uvijek je između 8 i 12 stepeni, što je pravo osvježenje za vruće ljetne dane.

Lipska pećina / Foto: Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content