Divova kuća – novi bivak na Tisovici s pogledom na najljepše vrhove Prenja

Poznati jablanički fotograf i planinar Dženad Džino objavio je na društvenim mrežama jednu veliku ljudsku priču koja je rezultirala izgradnjom novog bivka na planini Prenj – “hercegovačkim Himalajima”.

 

 

Foto: Dženad Džino

Prenj i Tisovica su dobili “Divovu kuću”, jedan mali prekrasani bivak sa terasicom i otvorenim pogledom na neke od najljepših vrhova Prenja, kojeg su nazvali ovako po stihu pjesnika Vladimira Nazora “Prenj planina nije, divova je kuća”.

A naziv kažu odgovara za sve ljude koji se upoznaše i povezaše uz ovu malu i slatku priču.

Naime, bivak je Prenju, planinarima i gorskoj službi poklonio Njegoš Kalajdžija iz Brčkog koji se javio Džini.

“Ja sam Njegoš Kalajdžija i javljam ti se iz Brčkog. Gledam tvoje fotografije, gledam Prenj i zadivljen sam.. Postoji li neko mjesto gdje se može staviti jedna mala drvena kućica, mali bivak za spavanje za otprilike četiri osobe? Ja ih pravim, izrađujem i želim jednu takvu da poklonim običnom narodu, planinarima, Gorskoj službi…

Ti najbolje znaš gdje bi se mogla postaviti i prepuštam ti da odabereš lokaciju a ja ću sve drugo što bude trebalo a završim”, napisao mu je Kalajdžija.

Džino je potom mladića od 20 i nešto godina pozvao da mu bude gost na Prenju, nakon čega je uslijedio dogovor i realizacija plana oko postavljanja bivka preko gradskih vlasti u Konjicu.

Tako je zahvaljujući dobrim ljudima Prenj dobio ovaj prekrasni bivak.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content