Divova kuća – novi bivak na Tisovici s pogledom na najljepše vrhove Prenja

Poznati jablanički fotograf i planinar Dženad Džino objavio je na društvenim mrežama jednu veliku ljudsku priču koja je rezultirala izgradnjom novog bivka na planini Prenj – “hercegovačkim Himalajima”.

 

 

Foto: Dženad Džino

Prenj i Tisovica su dobili “Divovu kuću”, jedan mali prekrasani bivak sa terasicom i otvorenim pogledom na neke od najljepših vrhova Prenja, kojeg su nazvali ovako po stihu pjesnika Vladimira Nazora “Prenj planina nije, divova je kuća”.

A naziv kažu odgovara za sve ljude koji se upoznaše i povezaše uz ovu malu i slatku priču.

Naime, bivak je Prenju, planinarima i gorskoj službi poklonio Njegoš Kalajdžija iz Brčkog koji se javio Džini.

“Ja sam Njegoš Kalajdžija i javljam ti se iz Brčkog. Gledam tvoje fotografije, gledam Prenj i zadivljen sam.. Postoji li neko mjesto gdje se može staviti jedna mala drvena kućica, mali bivak za spavanje za otprilike četiri osobe? Ja ih pravim, izrađujem i želim jednu takvu da poklonim običnom narodu, planinarima, Gorskoj službi…

Ti najbolje znaš gdje bi se mogla postaviti i prepuštam ti da odabereš lokaciju a ja ću sve drugo što bude trebalo a završim”, napisao mu je Kalajdžija.

Džino je potom mladića od 20 i nešto godina pozvao da mu bude gost na Prenju, nakon čega je uslijedio dogovor i realizacija plana oko postavljanja bivka preko gradskih vlasti u Konjicu.

Tako je zahvaljujući dobrim ljudima Prenj dobio ovaj prekrasni bivak.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi