Divriği Ulu Cami – Velika džamija u Sivasu

Sivas je jedan od najstarijih i najznačajnijih naselja u Anadoliji. Sastoji se od sedamnaest podregija ali je među njima najpoznatija je podregija Kangal.

Sivas je jedan od najstarijih i najznačajnijih naselja u Anadoliji. Sastoji se od sedamnaest podregija ali je među njima najpoznatija je podregija Kangal poznata po rasnoj vrsti pasa zvanih Kangal koji se odgajaju u ovom kraju kao i po ribama u narodu poznatim kao „doktor ribe“. U banjama, ribe  pomažu u liječenju raznih kožnih bolesti a prije svega psorijaze,tako što  nakon ulaska pacijenta u ovu toplu vodu, uz pomoć selena dolazi do omekšavanja njihovih rana. Nakon toga male tanke ribice počinju kružiti oko tijela oboljele osobe i čistiti mjesta na kojima postoje znakovi bolesti.

Ljekovita voda iz banje sa ribama u Kangalu, nije samo korisna za liječenje kožnih bolesti. Ova voda koja je bogata bikarbonatom, kalcijumom i magnezijumom, korisna je za liječenje reumatizma, neuroloških problema, ginekoloških bolesti kao i za izliječenje lomova i iščaćenja i bubrežnih poremećaja.

U gradu Divriğiju u pokrajini Sivas, u središnojoj Turskoj nalazi se Velika džamija i bolnica u Divriğiju (turski: Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa)koju su sagradili emir Ahmet Šah i njegova supruga Melike Turan.

Kompleks je bogato ukrašen reljefnim ornamentima sa neobičnim elementima asimetrije, važi za jedan od najinteresantnijih i najočuvanijih u Turskoj.

Iako arhitekturom pripada selđžučkom stilu, kompleks važi za jedan od najinteresantnijih i najvažnijih u Turskoj.

Kompleks koji je izvana bogato ukrašen reljefnim ornamentima sa neobičnim elementima asimetrije, 1985 godine upisana je na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content