Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu!

Istočna i zapadna kultura i civilizacija isprepliću se teritorijom srcolike BiH, koja se smjestila na oko 50.000 kvadratnih kilometara u srcu jugoistočne Evrope, preciznije na Balkanskom poluotoku. Najimpresivnija mjesta u njoj predstavljaju čudesan spoj kulturnog i prirodnog naslijeđa, pa je skoro nemoguće razdvojiti ih, jer su kultura i tradicija ove zemlje procvjetale upravo iz predivne i netaknute prirode.

Zemlja ljekovitih voda

Prirodnu granicu BiH čine rijeke: Una na zapadu, Sava na sjeveru, Drina na istoku. Na jugu se Neretva ulijeva u Jadransko more – na području Općine Neum nalaze se 23 kilometra obale Jadranskog mora. Brojne rijeke ukrašene su predivnim vodopadima, koji postaju sve popularnija turistička atrakcija.

Zemlja je prepuna lijepih planina, a najviši vrh je na 2.386 metara nadmorske visine, na planini Maglić. Planine su bogate bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, prošarane pašnjacima, obogaćene ljekovitim biljem, ukrašene predivnim, bistrim planinskim jezerima, te brzim potocima.

U zimskim mjesecima planinski predjeli prekriveni su snijegom, pa su širom BiH nikli skijaški centri. Najpoznatiji su, svakako, na planinama oko Sarajeva (Igman, Bjelašnica, Jahorina), gdje su 1984. godine organizovane XIV Zimske olimpijske igre, a potom Vlašić i Kupres, te brojni manji ski centri širom zemlje.

BiH je i zemlja ljekovitih voda, pa su tu i brojna banjska lječilišta kao i rekreacioni centri, među njima najpoznatiji, uz sarajevsku Ilidžu, Fojnica i Teslić.

Popularna destinacija za brdski biciklizam

Zbog ljepote svojih rijeka, BiH je 2009. godine bila domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu, a sve je više u svijetu prepoznata kao destinacija avanturističkog turizma. Nakon što je, prije dvije godine, Lonely Planet BiH proglasio jednom od 10 najboljih svjetskih destinacija za brdski biciklizam, prestižni National Geographic Traveler je planinarsku megastazu Via Dinarica proglasio jednom od sedam najboljih svjetskih destinacija iz oblasti prirode za 2017. godinu. Via Dinarica ima 1.400 kilometara označenih planinarskih staza, od kojih se veliki dio odnosi upravo na planine u BiH.

Sjećanje na bogatu i burnu prošlost BiH čuvaju brojni spomenički kompleksi i muzeji, a o njenoj multietničnosti i multikulturalnosti govore i brojne džamije, crkve, samostani, manastiri, sinagoge – nerijetko jedni pored drugih. BiH je također domaćin različitih kulturnih i sportskih manifestacija, zemlja u kojoj se dobro zabavlja i dobro jede, ali, prije svega je zemlja dobrih ljudi i dobrih domaćina, koji će rado ugostiti svakog dobronamjernog gosta.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content