Dokumentarni film o Nudžejmi Softić, ženi koja je odlučila pretrčati tragedije i predrasude

U produkciji zagrebačke tvrtke Wolfgang & Dolly nastaje inspirativna dokumentarna priča “Kuća Male Zvijezde” o Nudžejmi Softić, mladoj ženi koja je sve svoje životne teškoće i tragedije odlučila – pretrčati.

Nudžejma je tenisice prvi put obula u 28. godini, odlučivši se, nakon mučnog razvoda i previše pojedene čokolade, rekreativno baviti trčanjem. Savladavši svoj prvi maraton, shvatila je da želi završiti triatlon, premda nikad nije vozila bicikl niti je znala plivati.

Do tridesete je istrčala maraton i završila IronMan triatlon, postavši tako jedna od prvih pokrivenih Europljanki kojoj je to pošlo za rukom. Nudžejma, čije ime u prijevodu znači Mala Zvijezda, nosi hidžab te neki ljudi smatraju da zbog toga ne bi trebala trčati, putovati ili družiti se. Neki misle da ga uopće ne bi trebala nositi. Bez dlake na jeziku Nudži, koja je na utrkama postala prepoznatljiva po raznim kombinacijama marame i simpatičnim raznobojnim suknjica od tila, spremna je odgovoriti svakome i nastaviti trčati prema svome cilju unatoč društvenim predrasudama.

Film je sniman dvije godine i prati Nudžejminu osobnu promjenu, ali i utjecaj na prijatelje, poznanike, potpune strance i širu zajednicu. Za to vrijeme ona postaje promjena koja pokreće druge da učine više za sebe i na tom putu suočava se i s brojnim neistomišljenicima.

Iako je njen put isprepleten preprekama i tragedijama, nikada nije prestala voljeti život. Kada je imala samo četiri godine, 1992. ubijen joj je otac, kozarački imam Hamid ef. Softić. Šesnaest godina kasnije porodica ostaje bez očuha na sedam i po godina. Toliko je Imad al Husin proveo u Imigracionom centru kao ‘prijetnja za nacionalnu sigurnost’, iako nikakva optužnica nikad nije podignuta.

Bez obzira na sve, Nudžejma svakodnevno trči za svojom srećom, a pomaže i svima onima koji su spremni uložiti malo truda da promijene igru života nabolje – u svojoj grupi Trčanje i to (TiTo) okuplja obične ljude svih profila i pomaže im da svoj život učine ljepšim, boljim i kvalitetnijim.

Autorsku ekipu dokumentarca “Kuća Male Zvijezde” čine rediteljica i scenaristica Slađana Lučić, producentice Tamara Babun i Una Radić, direktor fotografije Vjeran Hrpka, snimatelj Mirsad Hodžić, tonski snimatelj Almir Kozić, montažerka Ana Štulina i kompozitorica Merima Ključo. Na Indiegogo stranici Little Star Rising i vi se možete uključiti u projekt u fazi postprodukcije, te postati dio ove lijepe filmske priče.

Zato što jedan članak nije dovoljan

NUDŽEJMA SOFTIĆ: TRKAČICA VELIKIH AMBICIJA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content