Dolazi era plaćanja u šopingu osmijehom ili samo mahanjem

Nema više frke oko traženja telefona ili traženja novčanika s rukama punih kesa – za sljedeću generaciju plaćanja koja se obavljaju lično biće dovoljan samo osmijeh ili mahanje rukom. Pouzdana tehnologija koja koristi skeniranje vašeg lica ili otiska prsta za otključavanje telefona sada se može koristiti da pomogne potrošačima da ubrzaju plaćanje. S novim biometrijskim programom za plaćanje kompanije Mastercard, sve što vam treba da obavite plaćenje ste – vi.

Foto: YouTube screenshot

Program ulazi u globalnu implementaciju i predstavlja prvi tehnološki okvir svoje vrste koji će pomoći u uspostavljanju standarda za nove načine plaćanja u prodavnicama svih veličina, od velikih supermarketa do malih prodavnica iz kraja. Program propisuje skup standarda kojih se banke, trgovci i pružaoci tehnologije pridržavaju, pomažući u obezbjeđivanju bezbjednosti i privatnosti ličnih podataka pri biometrijskom plaćanju.

Na globalnom nivou, 74% potrošača ima pozitivan stav prema biometrijskoj tehnologiji, a predviđa se da će tržište beskontaktne biometrijske tehnologije dostići vrijednost od 18,6 milijardi dolara do 2026. godine.

„Način na koji plaćamo treba da bude u skladu sa načinom na koji živimo, radimo i poslujemo, da pruža potrošačima mogućnost izbora uz najviše nivoe bezbjednosti“, izjavio je Ajay Bhalla, predsednik Cyber & Intelligence sektora u kompaniji Mastercard. „Naš cilj u okviru ovog novog programa jeste da kupovinu učinimo odličnim iskustvom kako za potrošače, tako i za trgovce, pružajući im što bolju bezbjednost i praktičnost.“

Transformacija iskustva plaćanja 

Učesnici Mastercard biometrijskog programa za plaćanje nude potrošačima mogućnost da se lako prijave za servise biometrijskog plaćanja, putem aplikacije trgovca ili provajdera identiteta. Kada se jednom prijavite, neće više biti usporavanja prilikom plaćanja dok tražite novčanik. Potrošači jednostavno mogu da provjere račun i nasmiju se u kameru ili da mahnu rukom nad čitačem da bi platili. Nova tehnologija obezbjeđuje brzo i sigurno iskustvo plaćanja, a istovremeno potrošačima omogućava da izaberu način na koji žele da izvrše plaćanje.

Prednosti za trgovce su također velike, od kraćeg vremena za obavljanje transakcije i kraćih redova do veće higijene i povećane bezbjednosti. Sistem plaćanja može biti integrisan sa programima lojalnosti i personalizovanim preporukama kako bi se pomoglo potrošačima da pronađu proizvode koji bi ih mogli interesovati na osnovu prethodnih kupovina.

Mastercard sarađuje sa partnerima kao što su NEC, Payface, Aurus, PaybyFace, PopID i Fujitsu Limited kako bi se osiguralo pokretanje i proširio doseg novih mogućnosti plaćanja širom svijeta, pridržavajući se sveobuhvatnog okvira minimalnih standarda, specifikacija i smjernica koje se odnose na bezbjednost, nivo biometrijskih performansi i zaštitu podataka u kontekstu biometrijskih plaćanja u radnji.

Prvi pilot će biti pokrenut ove sedmice u Brazilu sa Payface i St Marche. U okviru pilot faze, Payface tehnologija će se implementirati u pet St Marche supermarketa u Sao Paulu. Potrošači koji posjećuju ove supermarkete mogu da registruju svoje lice i podatke o plaćanju putem aplikacije Payface, a kada se registruju, ostaje samo da se nasmiju i plate na blagajni bez kartice ili mobilnog uređaja. Budući pilot projekti planiraju se za Bliski Istok i u Aziju.

„Payface razvijamo od 2018. godine, sa misijom da pomognemo da se transformiše način na koji ljudi plaćaju – da se unaprijedi iskustvo, a bez ugrožavanja bezbjednosti“, izjavio je Eladio Izopo, izvršni direktor Payface-a. „Ovo partnerstvo sa kompanijom Mastercard je dobrodošao korak naprijed za nas i omogućit će da našu tehnologiju koristi više trgovaca i potrošača, olakšavajući kupovinu i unoseći radost osmijeha u plaćanja.“

Nadovezivanje na naslijeđe bogatih inovacija

Biometrijsko plaćanje je sljedeći korak kompanije Mastercard da podrži razvoj plaćanja, zajedno sa nizom nedavnih inovacija, kao što su Shop Anywhere, Enhanced Contactless (ECOS) i Cloud Point of Sale, koje su uvedene kako bi se potrošačima i trgovcima pružila beskontaktna, fleksibilna i bezbijedna iskustva kupovine.

Mastercard je već dugo pionir u korištenju biometrije – u prodavnici i online – kao bezbijednog načina za provjeru identiteta, zamjenjujući lozinku osobom. Ovaj napredak, koji se nadovezuje na EMV 3-D Secure standard, omogućava ljudima da kupuju i plaćaju putem biometrijskih platnih kartica, uređaja i nosivih uređaja. Biometrija je također prisutna u potvrđivanju identiteta online kupaca putem „plaćanja selfijem“ i online, kroz korištenje ključnih standarda kao što je FIDO (Fast Identity Online).

Kako se ova tehnologija sve više usvaja širom svijeta, Mastercard pomaže svim zainteresovanim stranama da održe najviši nivo bezbjednosti i privatnosti kako bi zaštitili potrošače. Program biometrijske provjere je regulisan principima kompanije Mastercard za odgovorno upravljanje podacima, čime se ponovo potvrđuje pravo potrošača da kontrolišu način na koji se njihovi lični podaci dijele i imaju korist od njihove upotrebe.

 

 

O kompaniji Mastercard

Mastercard je globalna tehnološka kompanija u oblasti platne industrije. Naša misija je da povežemo i osnažimo inkluzivnu, digitalnu ekonomiju od koje korist imaju svi i svuda time što transakcije činimo sigurnim, jednostavnim, pametnim i pristupačnim. Kroz korištenje sigurnih podataka i mreže, partnerstva i strast, naše inovacije i rješenja pomažu pojedincima, finansijskim institucijama, vladama i preduzećima da ostvare svoj najveći potencijal. Naš koeficijent pristojnosti, ili DQ, pokreće našu kulturu i sve što radimo unutar naše kompanije i izvan nje. Sa vezama u više od 210 zemalja i teritorija, gradimo održiv svijet koji otključava neprocjenjive mogućnosti za sve.

www.mastercard.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content