Dolina gornjeg toka rijeke Drine – Turistički dragulj Bosne i Hercegovine

Bogati prirodnim ljepotama, primamljivim kulturno-zabavnim sadržajem i brojnim atrakcijama, gradovi smješteni na području gornjeg toka rijeke Drine – Višegrad, Rudo, Goražde i Foča, posljednjih godina postaju sve popularnije destinacije u Bosni i Hercegovini i samim tim mame sve više turista.

Foto: Furaj.ba

ŠARMANTNI VIŠEGRAD

Svoju avanturu na rijeci Drini možete započeti iz šarmantnog Višegrada, opjevanog u pjesmama i opisanog u mnogim knjigama. Među turistima je ova općina omiljena je zahvaljujući čuvenoj ćupriji na Drini o kojoj je nobelovac Ivo Andrić napisao čuveni roman Na Drini ćuprija. Veličanstvena osmanlijska građevina, most Mehmed-paše Sokolovića, izgrađen je u drugoj polovini 16. vijeka i nalazi se na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Brojne turiste u Višegrad privlači i Andrićgrad, kameni srednjovjekovni grad, inspirisan djelima i likom Ive Andrića.

Foto:Furaj.ba

Ako tokom boravka u Višegradu poželite da uživate u netaknutoj prirodi, dok osluškujete zvuk rijeke, udišete svjež vazduh i jedete prirodno spremljenu hranu, vožnja na jednom od tri turistička brodića koja organizuju krstarenje kanjonom Drine, bit će odličan izbor! 

VODENI ĆIRO U RUDOM 

Plovidbu smaragdnom ljepoticom možete nastaviti i u općini Rudo, koja je nadaleko poznata po vožnji Vodenim ćirom. Bit će to nezaboravan doživljaj i svojevrstan iskorak, kako u čarobnu prirodu spektakularnog kanjona, tako i u bogatu historiju ovog kraja. Ako se nađete u Rudom, ne propustite posjetu pećini Vilinska jama, a osim toga ova općina turistima nudi i mnoštvo mogućnosti za ugodan i aktivan boravak; rafting, planinarenje, lov, ribolov…

Foto: Furaj.ba

Poseban potencijal ovog područja je seoski turizam, koji je u fazi razvoja. Predlažemo da se iz Rudog uputite ka lovno turističkom centru Bijele vode, koji predstavlja idealno mjesto za sport i aktivan odmor. Za vrijeme ljetne sezone moći ćete uživati i na otvorenom bazenu koji se nalazi u sklopu Bijelih voda, a tu je i teren za mali nogomet, rukomet i odbojku.

 

DOMAĆINSKA ATMOSFERA U GORAŽDU

Topla preporuka za posjetu je i Goražde koje zauzima centralnu poziciju i najveći je grad u ovom području, a kupit će vas nesvakidašnjom domaćinskom atmosferom. Turisti u Goraždu najčešće obilaze kulturno-historijske znamenitosti, posjećuju manifestacije, uživaju u prirodi, kao i domaćim i internacionalnim specijalitetima u lokalima s očaravajućim pogledom Drinu. Ovaj grad obiluje prirodnim ljepotama i ima odlični uslove za razvoj turizma, posebno seoskog, ali i avanturističkog, za sve koji vole aktivan odmor i kampovanje. Ljepotica Drina privlači kupače, brojne kajakaše, veslače i ribolovce.


Onima koji vole posjete vjerskim objektima, predlažemo da obavezno posjetite hrišćanski hram – Crkvu sv. Georgija u Sopotnici, koja je proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Osim toga, vrijedna posjete je i džamija Kajserija, koja predstavlja blistavi primjer specifičnog osmanlijskog arhitektonskog izražaja i elegantno se ogleda u kristalnom odrazu Drine.

ČAROBNI PRIZORI FOČE

Foča je općina u kojoj raskošna priroda oduzima dah, a žubor rijeke donosi mir i spokoj. Turisti iz svih dijelova svijeta hrle da uživaju u prizorima koji se samo ovdje mogu vidjeti. Foča je poznata kao rafting destinacija na rijekama Tari i Drini, a kao posebna atrakcija izdvaja se jedan od najstarijih parkova u Bosni i Hercegovini, Nacionalni park Sutjeska, u okviru kojeg se nalazi i iz Memorijalni kompleks Tjentište, podignut u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci.

U srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica, najočuvanija i najveća prašuma u Evropi. Obilazak Foče ovdje ne prestaje. Odavde ne možete otići, a da ne obiđete remek djelo prirode – Pješčane piramide. Također, obavezno zavirite u obnovljenu fočansku ljepoticu, Aladža džamiju, i osjetite duh orijentalne arhitekture!

 

Džamija Aladža Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content