Ovdje je zima olimpijska, a derneci za pamćenje – Dr. Sc. Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS

Dr. Sc. Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, specijalizirao se u menadžmentu u sportu. Sa magisterijem i doktoratom ekonomskih nauka njegov je fokus na kvalitetu kao modelu upravljanja sportskim događajima. 

Autor je brojnih stručnih radova, ističe se u području društvene odgovornosti, pravnih i ekonomskih aspekata integracije zemalja jugoistočne Evrope u EU te ekoloških aspekata u funkciji održivog razvoja. Njegovo istraživanje marketinškog okruženja dodatno oblikuje turističku viziju Sarajeva. S nama je razgovarao i podijelio svoju viziju i ambicije za daljnji razvoj turizma u Kantonu Sarajevo.

OBORENI TURISTIČKI REKORDI

Kako biste ocijenili 2023. godinu i poziciju Sarajeva na turističkom tržištu?

Sumirajući rezultate na kraju godine, sa zadovoljstvom naglašavamo da je ovo bila najuspješnija godina, sa naboljim poslovnim rezultatima i oborenim statističkim turističkim rekordima. Prema posljednjoj statistici, u 11 mjeseci 2023. godine bilježimo statistički porast dolazaka za 35% u odnosu na prošlu godinu. Statistika noćenja pokazuje povećanje za 25% u odnosu na 2022. godinu. 

Najviše je zabilježenih dolazaka gostiju iz Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Kine, Saudijske Arabije, SAD, Njemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zbog najava i rezervacija dolazaka gostiju za predstojeće praznike, optimistično vjerujemo da će ova godina službeno označiti statistički oporavak turizma nakon izazova, prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, koja je 2020. godine turizam bacila na koljena.

Također, tokom 2023. godine uspješno smo povećali nivo naplate turističke članarine, a planiramo nastaviti istim smjerom i u 2024. godini.

Kako biste opisali rezultate Vaših inicijativa u 2023. godini, posebno onih koje se odnose na podršku projektima putem javnih poziva? Koje su konkretne koristi za građane i posjetitelje Sarajeva od tih projekata?

Tokom 2023. godine sproveli smo oko 15 javnih poziva putem kojih smo podržali blizu 150 projekata. Među najznačajnijim projektima izdvajamo sufinansiranje avio saobraćaja i uvođenje novih, direktnih i jeftinih letova za nekoliko evropskih destinacija zahvaljujući subvencijama aviokompanija Ryanair, SunExpress Airlines i Wizz Air. 

Na osnovu javnih poziva kreirali smo kalendare ljetnih i zimskih dešavanja koji podrazumijevaju desetke događaja iz različitih oblasti – od kulture, sporta i muzike do obilježavanja značajnih datuma. Cilj svih ovih aktivnosti je obogaćivanje turističke ponude i sadržaja u Kantonu Sarajevo. Tokom cijele godine imali smo otvorene javne pozive za podršku različitim projektima, sve u svrhu razvoja i unapređenja turizma.

PARTNERI VAŽNIH PROJEKATA

Na koji način je Turistička zajednica Kantona Sarajevo tokom 2023. godine podržavala domaće aktivnosti i projekte s namjerom jačanja turističkog brenda Visit Sarajevo?

Aktivno sudjelujemo u jačanju brenda Visit Sarajevo, po kojem je Turistička zajednica Kantona Sarajevo prepoznatljiva. Tokom godine smo, s ciljem jačanja i bolje koordinacije, bili partner u mnogim važnim i prepoznatljivim projektima, koji su se odvijali u Kantonu Sarajevo, uključujući Sarajevo Tourism Forum, Unlimited Forum, Sarajevo Film Festival, Doček Nove godine… S Udruženjem turističkih novinara organizirali smo FAM trip za novinare iz regije koji su uradili odličnu promociju destinacije Sarajevo i Bosne i Hercegovine. 

Sarajevo se predstavlja svijetu i marketinškim kampanjama, ali i učešćima na svjetskim sajmovima!?

U 2023. godini smo učestvovali na 27 sajmova – domaćih, regionalnih, evropskih i svjetskih. Otvorili smo neka nova turistička tržišta poput Indije i Kine, prvi put se predstavili na sajmu u Švedskoj te radili FAM trip ture u Japanu i Južnoj Koreji. Iskoristili smo sajmove kao idealnu priliku za direktnu komunikaciju sa turistima i poslovnim partnerima, pa su sajmovi, kao takvi, nama odličan alat za razvoj i unapređenje promocije.

Osim toga, to je prilika gdje turistički radnici, zahvaljujući našoj organizaciji, po vrlo povoljnim participacijskim cijenama, imaju priliku za zajednički nastup, koji koriste za razvoj biznisa u sektoru turizma.

Koji su planirane aktivnosti pred Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo u narednom periodu?

Već sada aktivno radimo na završetku priprema za otvaranje novih turističko-informativnih centara Turističke zajednice KS. Ti centri će uskoro zaživjeti u općini Stari Grad, u izuzetno frekventnoj ulici Sarači te u općini Ilidža, gdje ćemo otvoriti moderan informativni centar unutar Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ove općine bilježe najveći protok turističkih kretanja već duže vremena. U 2024. godini fokusirat ćemo se i na snažniju promociju Sarajevo City Card, digitalnog proizvoda brenda Visit Sarajevo. Planiramo kreirati novu web platformu i ojačati prisustvo na društvenim mrežama, kako bismo povećali vidljivost na globalnom nivou i privukli veći broj turista.

Podržat ćemo organizaciju sajma turizma “Sarajevo Travel Fest”, koji okuplja ključne učesnike iz zemlje i svijeta. U planu je započeti etapnu realizaciju zamjene turističke signalizacije u Kantonu Sarajevo, uz dodatak projekta uvođenja vinjeta za turističke autobuse.

Foto: Dron.ba

Kakva su Vaša očekivanja i planovi za 2024. godinu?

Od 2024. godine s nestrpljenjem očekujemo nove poslovne uspjehe i obaranje turističkih rekorda u gradu, na našim planinama i ruralnim područjima. Pozivamo građane i turiste da i ove zime isprate staru i dočekaju novu godinu u gradu sa dušom, u kojem se isprepliću kulture, u gradu gdje je zima olimpijska, a derneci za pamćenje. Sarajevo vas s nestrpljenjem očekuje!

Sretne praznike želi vam Turistička zajednica Kantona Sarajevo!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content