Drevni Kašan

Grad u središnjoj Isfahanskoj pokrajini nastao je podno obronaka planine Karaks, uz veliku centralnu iransku pustinju. Udaljen je 240 km od Teherana

Fotografije: Amin Fadakar

Kašan se ubraja u najstarija ljudska naselja na svijetu, jer njegovo porijeklo seže u kasna neolitska vremena – 7000 godina prije nove ere. U gradu se još uvijek mogu vidjeti arheološki ostaci predmeta i zgrada starih 9000 godina.

Čuvena zdanja

Do turističkih atrakcija grada i njegove okoline lako se dolazi. Na uzvišenju Sialk nalaze se ostaci drevnog grada s najstarijim na svijetu ziguratom, vrstom drevnog hrama, koji datira iz trećeg milenija prije nove ere. Zanimljivo nalazište se još uvijek istražuje.

Među turističkim atrakcijama Kašana nalaze se i spektakularni stambeni objekti. Kuća Boroujerdi pripada trgovačkoj porodici koja je migrirala u Kašan. Sagrađena je prije stotinu godina, no zanimljivo je da je njeno dovršavanje trajalo čak 18 godina uz angažman na desetine radnika, arhitekata i izuzetnih slikara posvećenih najsitnijim detaljima. Zbog svoje pojave privukla je pažnju i priznanja iranskih i inostranih naučnih i tehničkih timova.

Još jedna znamenitost Kašana je Tabatabaie rezidencija, koja je nekada pripadala bogatom trgovcu. Velika kuća nosi obilježja klasične perzijske stambene arhitekture, ima nekoliko dvorišta, a u njoj se mogu vidjeti krasne zidne slike kao i elegantni vitraži.

U središnjem dijelu Kašana nalazi se nekoliko velikih iznimnih starih kuća, među kojima i Ameri-Ha kuća. Ova tradicionalna kuća sagrađena je sredinom 19. vijeka tokom Qajara ere i kasnije pretvorena u muzej.

Abbasian kuća također plijeni pažnju sa svojih šest dvorišta, koja bi mogla zadovoljiti ukuse različitih porodica. Napravljena je u 18. vijeku i za nju se kaže da je bila vlasništvo jednog slavnog svećenika.

Svjetlosni bunar

Kašan je također grad s jednim od najljepših vrtova Srednjeg istoka i cijelog svijeta. Vrt Fin, čije glavno dvorište okružuju kule i bedemi, sadrži i Fin kupatilo u kojem je slavnog vezira Amir-Kabira ubio kralj Naseredin Šah.

I odraslim i djeci bit će veoma zanimljiv Muzej lutaka i igračaka Irana predstavljajući kolekciju različitih tradicionalnih lutaka iz zemlje i svijeta. Ovdje se za djecu organizuju radionice na kojima mogu pokušati napraviti male lutke koje se navlače na prste, te igračke.

Šetajući centrom grada, ne treba propustiti vidjeti historijsku Agha Bozorg džamiju, koju je u 18. vijeku sagradio maestralni mimar Ustad Haj Sa’ban-ali, kao ni stari Kašanov bazar, zdanje dugo nekoliko milja. Proslavila ga je njegova nenadmašna arhitektura, posebno u dijelu Timche-ye Amin od-Dowleh, gdje je u 19. vijeku sagrađen veliki svjetlosni bunar.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ISHAFAN – DRAGULJ IRANA

PERSEPOLIS

DINAMIČNI TEHERAN

DIZIN – NAJVEĆE SKIJALIŠTE BLISKOG ISTOKA

ŠIRAZ – GRAD PJESNIKA

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content