Drezden – Firenca na Elbi

Drezden je glavni grad njemačke savezne države Saksonije u dolini rijeke Elbe. Grad je važan kulturni, politički i ekonomski centar. Od industrije prednjače: automobilska, izrada poluprovodnika, satova i optičkih instrumenata. Zbog svog izuzetnog kulturno-historijskog značaja poznat je pod imenom “Firenca na Elbi” (njem: Elbflorenz).

5

Fotografije i tekst: Samir Zahirović

Grad ima naročito mnogo spomenika iz doba baroka: Opera Semper (nazvana po arhitekti), Palata Cvinger (Zwinger), Bogorodičina protestantska crkva (Frauenkirche), Dvorska rimokatolička crkva (Hofkirche) i mnoge druge znamenitosti.

13.-14. februara 1945, Drezden je teško bombardovan od strane savezničke avijacije. Poginulo je preko 25000 ljudi, a oko 80% grada bilo je uništeno. Ovaj napad je ostao veoma kontroverzna tema za historičare, jer sa vojnog stanovišta nije imao mnogo smisla.

4

Drezden nam je jako zanimljiv ako smo već u Pragu, i to sa vlastitim autom. Od Praga do Drezdena je nekih sat i 30 min do 2 sata vožnje po autocesti (sa izuzetkom 20-ak kilometera kroz Češku koji su još u izgradnji).  Besplatan parking možete pronaći  u ELBE-PARK shopping centru, do kojeg ćete doći ukoliko pratite putokaze za Berlin i napustite autoput na izlazu 79, DD-Neustadt. Nakon što parkirate, tramvaj broj 9 će vas odvesti do centra grada. Izađite na Postplatz i sve važne znamenitosti grada su vam u krugu od kilometar. Jedna vožnja košta 2,3€, a ukoliko vas je više, uzmite Familienkarte za 9€ sa kojom do 5 odraslih se može voziti cijeli dan po Drezdenu. Po povratku iz centra grada, iskoristite ovaj sjajni shopping centar za kupovinu. Puno je bolji i jeftiniji od bilo kojeg u Češkoj.

U centru Drezdena, sve je jako blizu. Sa Postplatz krenite prema Zwingeru, prelijepom dvorcu izrađenom u barkonom stilu u 17. vijeku. Dvorac sa vrtovima dao je izgraditi Saksonski Knez  August Jaki. Do Zwingera je odmah Semperoper (Semper Opera), djelo poznatg arhitetkte Gottfrieda Sempera.

7

Ako krenete prema Labi (Elbi) dolazite na Brulske terase, prelijepo šetalište uz Labu, dio koji još nazivaju i „Balkon Evrope“. Na samom početku šetališta je Dvorska rimokatolička crkva (Hofkirche), dalje prošetajte do Brulskih vrtova, uživajte u pogledu pored rijeke. Na kraju šetališta je prelijepa građevina Likovne akademije, a malo dalje i čuveni Muzej Festung u Drezdenu.

Samo 50-ak metara dalje je i simbol grada, poznata Frauenkirche (Bogorodična ckrva), koja dominira velikim trgom. Crkva je teško oštećena za vrijeme bombardovanja 1945, a obnovljena je 2002. godine.

3

Nedaleko od crkve je i poznati mural „Procesija prinčeva“, nastala između 1871 i 1876, u čast 800 godišnjice vladajuće dinastije Wettin. Kako bi je učinili vodootpornom, vremenom je napravljen mozaik od 23000 komada Majzenskog porculana. Sa 102 metra dužine, ovo je najveći porcelanski rad na svijetu.

Ako je lijepo vrijeme, izlet sa nekim od brodova koji voze po Labi je također lijepa prilika za uživanje u ovom dijelu Njemačke.

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content