Drugarstvo mace Maše i medvjedice Sonje iz sarajevske Pionirske doline

    Drugarstvo mace Maše i medvjedice Sonje iz sarajevske Pionirske doline

    U zoološkom vrtu Pionirska dolina dom već desetinama godina pronalaze brojne životinje koje potiču iz svih krajeva svijeta, bilo da su rođene u drugim zoološkim vrtovima ili u sarajevskom. Međutim jedna domaća, rođena u nekoj od obližnjih ulica, koja se doselila sama polako postaje glavna u svakom smislu te riječi.

    Foto: KJKP “Park” Sarajevo

    Kao malo crnobijelo mače pojavila se jednog jutra, prije tri godine, a sada već ima svoju veliku porodicu koja se godišnje proširi i po nekoliko puta. Kao mala umiljata maca jutrima, prije tri maja, je uposlenike Parka čija se upravna zgrada nalazi u ovom prostoru pratila na posao, a tokom prve zime postala je i kancelarijska maca – dama.

    “Tu je ulazila kroz prozor, koji bi predraga teta Sabaha kao slučajno ostavljala odškrinut i pravila se da je ne vidi usnulu na radijatoru. Kad je izrasla u veliku mačku, drugo svoje proljeće provela je u ljetnoj bašti. Tu je dane provodila jedući dio obroka tete Sabine i uveseljavajući najmlađe goste koji su došli s roditeljima u najljepšu sarajevsku zelenu oazu. Onda je počela stvarati i svoju porodicu. Dok je godišnje na svijet i po dva puta donosila prekrasne mačiće, postala je i hrabra, velika, nestašna i radoznala maca, osobinama i neobičnim prijateljima slična animiranom liku djevojčice Maše iz dječijeg filma. Naime njen najbolji drug postao je ogromni mrki medvjed čija nastamba se nalazi na istoj lokaciji, a koju je polako osvajala i činila svojom. U potrazi za miševima jedan dan posjetila je medino dvorište i tu ostala u igri žmurke sa svojim novim drugom. Medo koji je rođen u zoo vrtu, pa kao i druge životinje rođene na istim mjestima ne bi znao i mogao preživjeti nigdje drugo, prema maci ‘Maši’ pokazao se vrlo dobronamjeran. Maca od tada gotovo svaki dan odlazi u njegovo dvorište, a prijateljstvo sa svakom novom posjetom postaje sve veće i veće. Vrlo često se zajedno zabavljaju i dok posmatraju uspaničene posjetioce koji uplašeni slikom mace u istom dvorištu s medom trče da nađu uposlenike Pionirske doline. Gledaju ih začuđene i kada dobiju odgovor da je to sasvim uobičajena situacija i da su medo i maca pravi drugari čija igra sakrivanja ispod velikog drvenog panja ili u travi zna trajati satima. Ukoliko maca nekada ne dođe medo zna čekati, jer maca je tada zauzeta novim, majčinskim obavezama. Svoju sada i gotovo dvadesetočlanu porodicu smjestila je u ekonomskom dvorištu blizu majmunarnika, ali na svoje zabave s medom uvijek odlazi sama, uzvodno uz Koševski potok, u njegovu nastambu. Macin neobični prijatelj ustvari je medvjedica Sonja, koja prijateljstvom najviše nervira svog rođaka Seju. Ni nova, mlada medvjedica Aida nije oduševljena macinim posjetama drugarici Sonji, čak ih se i pomalo plaši i pravi se da ju ne primjećuje. Međutim to dvije najbolje drugarice macu ‘Mašu’ i medvjedicu Sonju uopšte ne zanima, kao ni uplašeni posjetioci koji smatraju čudnim da njih dvije dijele isti prostor. One svojim prijateljstvom dužim od dvije godine prkose svima i uživaju u drugarstvu, neobičnoj ljubavi i zabavama koje vrlo često organiziraju”, pojasnili su iz KJKP “Park” Sarajevo.