Drugi dan WARM festivala donosi sjajne filmove i izložbe

Peto izdanje WARM festivala će se održati u Sarajevu od 27. do 30. juna 2018. godine. Festival će i ove godine okupiti ratne reportere, umjetnike, historičare, istraživače i aktiviste kojima je fokus na savremenim konfliktima.

Drugog dana 5. WARM festivala publika će moći uživati u različitim sadržajima. U 11 sati na Ajfelovom mostu na Skenderiji možete pogledati fotografsku izložbu ‘Na marginama: Priče Roma autora Armina Durguta, Aldina Fafulovića, Vedrana Zivkovića, Mirka Pincellija i Brad Hobbsa. Izložbu je producirao PCRC (Post-Conflict Research Center), a podržala Misija OSCE-a u BiH – Rockefeller Brothers Fund. Izložna je zamišljena kao platforma kojom se Romima daje glas odnosno prilika da ispričaju svoje priče, iako ih se često prikazuje kao egzotične, čudna pa čak i opasne, a već stoljećima ih diskriminišu širom Europe.

 

U 12 sati u kinu Meeting point možete prisustvovati panel diskusiji ‘Razbijanje kruga: Korak prema inkluzivnom i društvu bez diskriminacije’. Na panel diskusiji će učestvovati Tanya Domi, profesorica na Colombia univerzitetu, Srđan Šarenac, reditelj, pisac i producent, Adbalhadi Alijla sa Gothenburg univerziteta, Aleksandra Krstović, Misija OSCE-a u BiH, te Velma Šarić, PCRC.

 

Od 15 sati, također u Meeting pointu možete pogledati film reditelja Srđana Šarenca ‘Dvije škole pod jednim krovom’. Priča filma odvija se u gimnaziji u Travniku, školi koja je podijeljena na dva dijela, bošnjački i hrvatski. Organizuje se fudbalski turnir gdje učenici upoznaju jedni druge iako idu u ‘istu’ školu. Nekima je takvo druženje nešto potpuno prirodno, dok drugi baš i ne misle tako.

 

Na Akademiji likovnih umjetnosti ćete se kroz izložbu Venecuela: Slom jednog sna, autora Oscara B. Castilla, moći upoznati sa uzrocima i posljedicama nasilja u Venecueli. Autor je na izložbi radio pet godina, a možete je pogledati od 18 sati.

 

Drugi dan WARM festivala zatvara projekcija filma ‘Nakon proljeća’ reditelja Romaina Hueta i Laurent Lhermite. Autori su 2014. godine pratili svakodnevni život mudžahedina Islamskog fronta u Siriji, bilježili najintenzivnije momente u njihovim životima. Film pogledajte u kinu Meeting point u 21 sat, ulaz je besplatan.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content