Dud

Postoje tri vrste duda. Bijeli, crveni i crni. Crni dud je jako ljekovit. Ima visok sadržaj antocijana, zaštitnih tvari organizma. Njegov plod je nalik na malinu i slatkog je okusa. Može se jesti u svježem obliku, ali se od njega mogu praviti sokovi, džem i žele. 

Foto: Furaj.ba

Dud je biljka koja je u današnje vrijeme skoro zaboravljena. Nekada su djeca jedva čekala da izađu vani kako bi došli do ploda crnog duda, a današnja ni ne znaju šta je to.

Ranije se uzgajao u našim krajevima najviše za ishranu dudova svilca, leptira čije gusjenice zapredanjem kukuljica stvaraju niti za jednu od nafinijih tkanina – svile.

Dud je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva. Osim što pomaže kod vezivanja slobodnih radikala u organizmu, dobar je i kod drugih zdravstvenih tegoba. Sok duda vam može pomoći kod afti, astme, bronhitisa, čireva u ustima, edema, epilepsije, groznice, glavobolje, hipoglikemije, hipertenzije, iritacije mišićne sluzi u ustima, kašlja, nesanice, proljeva, prehlade, slabosti, ugriza buha i zmija, upalnih stanja i zatvora.

Kora drveta duda je dobra protiv crijevnih nametnika, te ima mnoga antibakterijska i fungicidna svojstva. Također pomaže kod kašlja, astme i dišnih puteva, te dijabetesa i urinarnih infekcija.

Foto: Furaj.ba

Listovi duda vam mogu pomoći kod prehlade, gripe, infekcije oka i nosa. Čaj od dudovog lišća pomaže kod dijabetesa, a sirup je dobar za iskašljavanje, bolesti dišnih organa, za grlo, te je dobar i kao laksativ.

Čaj od duda možete pripremiti na sljedeći način: Listove duda trebate da skupite tokom zime, a zatim da ih osušite. Kada su suhi od njih pravite čaj na uobičajan način. Ovaj čaj je izuzetno dobar za kardiovaskularni sistem.

Smrvite koru duda u prah i kašiku praha prelijte sa 2 dl vode. Ovaj čaj možete piti ukoliko imate povišen krvni pritisak, a smrvljenu koru možete upotrebljavati u obliku melema za brže zacjeljivanje rana.

Kako biste napravili čaj za dijabetes 50 grama usitnjenih listova duda prelijte sa pola litre kipuće vode i ostavite da stoji 10 sati poklopljeno. Povremeno promiješajte, a zatim procijedite i pijte tokom dana.

Džem od duda:

Sastojci:

Tri šoljice plodova duda

Dvije šoljice vode

Kaščica mljevene čili paprike

Priprema:

Sve sastojke kuhati 5 – 10 minuta. Dodati jednu šoljicu šećera, pa kuhati još pet minuta. Kada se ohladi usuti džem u tegle. Ovaj džem možete koristiti kod slatkih jela, ali je i odličan uz meso sa roštilja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content