Dževad Karahasan: “Bosna je sama duša vage kojom se raspoređuje svijet…”

Akademik i jedan od najvećih savremenih bosanskohercegovačkih pisaca Dževad Karahasan preminuo je 19. maja u 70. godini života. Vječno će živjeti u svojim djelima, kao i njegova ljubav prema Bosni i bosanskom jeziku. 

 

Ovako je o Bosni govorio i pisao…

“Bosna je kao utroba – čista unutrašnjost. Ništa u njoj nije stvarno, zato što je sve moguće; ništa nije dovršeno, zato što je baš sve započeto; ništa nije dovedeno do kraja, zato što je ovdje početak svemu. A mora se nešto dovršiti, da bi bilo stvarno. Znam da se time gube sve druge mogućnosti, ali bez toga gubitka nema stvarnosti koja nam je jedini dobitak u ovom svijetu… Ovdje je ljeto vrelo onoliko koliko je zima hladna, biljka ovdje miriše onoliko koliko je beskorisna, ljudi su strasni dovoljno da nemaju mira, i lijeni dovoljno da im strast ostaje nezadovoljena. Zato kažem da je u Bosni sve moguće, jer ništa nije stvarno. Kao kristalna kugla, u kojoj sve vidiš, a ništa ne možeš dodirnuti. Svijet ima u sebi neku vagu koja ga pravedno i prema istini raspoređuje. Bosna je sama duša vage kojom se raspoređuje svijet…”

 

 

Biografija

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije za kulturna pitanje Odjek. Rat u BiH 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Sarajevo, gostujući profesor na univerzitetima u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu (Humboldt-Universitaet) i Baselu, stipendist DAAD Berlin, pisar (Stadtschreiber) grada Graza, fellow na Wissenschaftskolleg zu Berlin, lektor za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Slavistici Georg-August Univerziteta Gottingen. Bio je glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umjetnosti Izraz u Sarajevu, zatim, selektor, predsjednik ili član žirija uglednih teatarskih festivala. Objavio je više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Eseje, pripovijetke i studije objavljivao u gotovo svim uglednim evropskim časopisima u Sarajevu, Ber­linu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugdje. Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za svoj književni rad. Za Istočni divan je 1990. dobio Nagradu za jugoslavenski ro­man godine. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvuje kao pozorišni reditelj. Njegovi pozorišni komadi igraju se u pozorištima širom svijeta. Živio je i radio u Grazu i Sarajevu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content