Dževad Karahasan primio prestižnu Goetheovu nagradu

Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca Dževad Karahasan u subotu, 28. augusta, svečano je primio prestižnu Goetheovu nagradu.

Goethove nagrada dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga von Goethea, najvećeg i najsvestranijeg njemačkog pisca. Ove godine nagrada je dodijeljena osobi “koja se već dokazala kroz svoj rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea”.

U obrazloženju nagrade navodi se kako mu je ona dodijeljena za romane, drame i eseje u kojima se bavi posredovanjem između Istoka i Zapada, između islama i hrišćanstva, gdje se u vremenu rastućeg nacionalizma u Evropi Dževad Karahasan zalaže za trajno prevladavanje granica, kako političkih tako i kulturnih. Između ostalog, Karahasana su opisali i kao nezamjenjivog graditelja književnih mostova za intelektualnu klimu Evrope.

Nagrada je Karahasanu dodijeljena u njemačkom gradu Frankfurtu, u prostorijama crkve Paulskirche.

Podsjećamo, Karahasan je i ranije bio nosilac brojnih odlikovanja u Njemačkoj, gdje je rado čitan. Dobitnik je i Heineove nagrade, koja mu je uručena u Duesseldorfu 2012. godine, kao i Književne nagrade za evropsko razumijevanje koja mu je dodijeljena 2004.u  Leipzigu. Njegova najpoznatija djela u Njemačkoj su “Dnevnik selidbe”, prikaz opsade Sarajeva i funkcioniranja ljudske zajednice u neljudskim okolnostima, zatim “Noćno vijeće” čija se radnja odvija u Foči, kao i “Sara i Serafina”, kratki roman o dvostrukom identitetu, stalnoj prisutnosti smrti i apsurdnoj pogibiji u opkoljenom gradu. Njemački kritičari posebno hvale “Istočni divan”, djelo o sufijskom mučeniku i svecu Al-Halladžu.

Dževad Karahasan rođen je 1953. godine u Duvnu (danas Tomislavgradu), gdje se školovao, te nastavio školovanje u Sarajevu i Zagrebu. Radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salzburgu, predavao na univerzitetima u Sarajevu, Salzburgu, Gottingenu, Berlinu. Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. Između ostalog, napisao je romane: “Istočni divan”, “Šahrijarov prsten”, “Sara i Serafina”, “Noćno vijeće”, “Sjeme smrti”, knjige pripovjedaka “Kuća za umorne” i “Izvještaji iz tamnog vilajeta” te knjige eseja “O jeziku i strahu”, “Dnevnik selidbe”, “Knjiga vrtova”… Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content