Edin Hozan, načelnik Općine: Jajce – još ljepše, razvijenije i modernije

Općina Jajce kontinuirano ulaže u očuvanje i rekonstrukciju kulturnih spomenika, nastojeći svake godine kroz posebne programe dodatno uljepšati najinteresantnije dijelove grada. Stoga ne čudi što se Jajce nalazi na spisku najljepših manjih gradova na svijetu i što spada u top tri turističke destinacije u BiH.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan; Foto: Sandro Nuhanović

Opisujući ga kao jedno od najočuvanijih drevnih mjesta u BiH, američki magazin Thrillist uvrstio je nedavno Jajce na spisak najljepših manjih gradova na svijetu. S velikom radošću primljena je ova vijest u Općini Jajce, čiji načelnik, Edin Hozan, ne krije sreću što ljudi širom svijeta prepoznaju bogatstvo i posebnosti Jajca. 

UVJERILI SMO SE ZAŠTO JE JAJCE NA LISTI NAJLJEPŠIH MALIH GRADIĆA NA SVIJETU

– Počašćeni smo ovim izborom. Jajce je u mnogim segmentima drugačiji grad od većine gradova u BiH. Obdarila ga je priroda, ali smo pored toga u proteklom periodu uložili značajan trud da bismo bili drugačiji. Među tri smo najpoželjnije turističke destinacije u BiH, a od ove godine imamo jedinstven izgled centra grada s trgom do kojeg se dolazi i odlazi kroz kapije stare nekoliko stoljeća.

Razgovarala: Elma Zećo

Bolji uslovi za život 

Jajce prati reputacija grada muzeja pod vedrim nebom. Koliko Općina Jajce ulaže u očuvanje i dalji razvoj Jajca kao cijenjenog prirodno-historijskog kompleksa u BiH?

– Nadležnost je podijeljena kada govorimo o čuvanju i zaštiti prirodno-historijskog naslijeđa, zapravo, postoji zakon koji definiše obaveze i nadležnosti u tom segmentu i najviše bi država trebala ulagati u zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa. Naravno, imajući u vidu da je to naše, da je to na području naše opštine, mi svake godine uložimo značajna finansijska sredstva u obnovu, očuvanje i rekonstrukciju kulturnih spomenika. Kada govorimo o prirodnim ljepotama, odnosno, našim najljepšim dijelovima opštine, svake godine kroz posebne programe nastojimo što više uljepšati, urediti i stalno održavati najljepše i najinteresantnije dijelove grada kao što su Vodopad Plive, park uz vodopad, park na području naših Mlinčića, naših jezera, iako sam siguran da bismo svi, uključujući više nivoe vlasti s isključivom zakonskom nadležnosti, morali još više činiti. 

POSJETILI SMO OČARAVAJUĆE OKRUŽENJE JAJCA – PLIVSKA JEZERA I VODENICE

Foto: Sandro Nuhanović

Šta su Vam u ovom trenutku prioriteti?

– Uvijek sam imao želju i namjeru da na poziciji načelnika učinim što je moguće više za našu opštinu. Siguran sam da postoje mogućnosti i potencijali, samo treba malo više rada, truda i zajedničkog angažmana da stvorimo bolje uslove za život naših građana. Mi smo se u proteklom periodu, nažalost, morali baviti rješavanjem osnovnih životnih pitanja kao što su vodosnabdjevanje, kanalizacija, putna infrastruktura… i tu smo utrošili najviše i novca, i truda, i energije. Realizacija tih projekata još uvijek traje na području našeg grada u kojem su nam posebno interesantne oblasti turizma i poljoprivrede. Pokušavamo ih unaprijediti, odnosno, iskoristiti naše turističke potencijele, te s druge strane podržati proizvodnju hrane kako bismo zadržali ljude na selu, imali proizvođače hrane i kako bi naša ruralna područja oživjela i ostala privlačna i budućim generacijama. 

Pandemija je posebno pogodila industriju turizma. Na koji način se turistički djelatnici Jajca održavaju i pripremaju za novi početak kada se virus korone stavi pod kontrolu?

– Prošla godina je bila veoma teška. Općina je pomogla finansijski sve privredne subjekte kojima je bio rad zabranjen, uključujući i ugostitelje, kojih je bilo najviše. Uključili smo se u sve programe kako bismo koliko toliko spasili sezonu. Cilj je bio preživjeti 2020. godinu. Zasigurno turistički radnici imaju težak period iza sebe. Mislim da su zajedno s ugostiteljima i hotelijerima spremni, a kako je bilo i novih investicija vjerujem da će naredni period biti mnogo bolji. Nadamo se da će napokon život krenuti svojim normalnim tokom, jer je ovakvo stanje neodrživo prijeteći gašenjem velikog broja privrednih subjekata. Mi ćemo učiniti koliko možemo da pomognemo i olakšamo ulazak u novu sezonu. 

U protekloj godini podržali smo inicijativu Turističke zajednice BiH Odmori u BiH i iz Jajca je krenula promotivna aktivnost pod sloganom Odmori najbolje, gdje je srcu najljepše – Odmori u BiH! Godina 2020. ostaje upisana kao veoma značajna u turističkoj ponudi grada Jajca. Otvorena je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija – zip-line u dužini od 250 metara preko jednog od najljepših vodopada na svijetu, vodopada rijeke Plive, koji je i svojevrsno ušće ove rijeke u rijeku Vrbas, što ovu adrenalinsku atrakciju čini jedinstvenom. Sve ovo rezultiralo je povećanim brojem posjeta domaćih turista i svrstalo Jajce među tri najpoželjnije turističke destinacije u BiH.

Važnost stvaranja imidža

Turizam za BiH može biti izuzetna privredna grana. Prema Vašem mišljenju, šta država mora učiniti da bismo uspjeli u tome?

– Naprosto, svaki nivo vlasti ima svoju obavezu i svoju odgovornost. Od države i državne politike uvijek zavisi najviše. Ključ uspjeha krije se u nekoj generalnoj državnoj politici stvaranja imidža jedne zemlje. Politička stabilnost, sigurnost, diplomatija… sve su to neke oblasti koje direktno utiču na razvoj privrede, a posebno turizma. 

Imate li Vi privatno omiljenu destinaciju?

– U našoj zemlji ima mnogo lijepih mjesta i teško je nešto posebno izdvajati. Ako govorimo o destinacijama izvan Jajca, onda bi to mogli biti Stari most u Mostaru, Baščaršija, Buna, Una u Bihaću… Ako govorimo o Jajcu, onda su to, definitivno, Mlinčići, prostor oko mlinova i naša jezera.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan; Foto: Sandro Nuhanović

Kako provodite slobodno vrijeme?

– Imam ga zaista veoma malo. Uglavnom ga posvećujem porodici, mada često zna biti popunjeno događajima i manifestacijama na kojima se očekuje prisustvo načelnika. 

Postoji li književnik čijim se djelima rado vraćate?

To je Meša Selimović.

Kako se vidite za deset godina?

– Za 10 godina se vidim kao sretni građanin opštine Jajce, koja će biti još ljepša, razvijenija i u svakom segmentu modernije.


Kulturni događaji Jajca 

Niz kulturnih događaja upotpunjuje turističku ponudu Jajca. Među njima su: Plivske omahe, Pozorišne/Kazališne igre BiH, Šopovi dani, Septembarske večeri, Dani AVNOJ-a, Međunarodni festival folklora “Dani mladosti“, Skokovi s Vodopada, Dani srednjovjekovlja, Međunarodni festival folklora “Dani Vlatka Jurića”, Likovna kolonija, Sajam turizma i eko proizvoda, Međunarodni festival/smotra duvačkih/puhačkih orkestara-limenih glazbi, Festival dječijeg folklora i Biciklijada.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI JAJCE

JEDINSTVENA ATRAKCIJA: ZIPLINE PREKO VODOPADA U JAJCU

UZBUDLJIVO LJETO U JAJCU

STARE BOSANSKE KUĆE U JAJCU

KATAKOMBE U JAJCU

ĆAMIL SIJARIĆ: NIJEDAN GRAD U BOSNI NIJE TOLIKO LIJEP NI BOSANSKI KAO ŠTO JE JAJCE

Šta još vidjeti u Jajcu provjerite na ovom linku!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content