EKV i “Sarajevo”

Sarajevo, kristalna sećanja
Sarajevo od blata i snega

Ekatarina Velika (EKV)

Otari mi inje sa očiju i čela
Izađi iz mene, izađi iz mene
Pusti oči da vide
Još ovaj put
Pusti uši da čuju
Još ovaj put
Sarajevo
Sarajevo, kristal u sećanja
Sarajevo od blata i snega
Izbriši mi inje sa očiju i čela
Izađi iz mene…
Pusti oči da vide
Još ovaj put
Pusti uši da čuju
Još ovaj put
Sarajevo, Sarajevo,
Sarajevo, Sarajevo
Sarajevo, kristal u sećanja
Sarajevo od blata i snega
Izbriši mi…


Ekatarina Velika (EKV) kultna je beogradska rock grupa iznikla iz također popularne grupe Šarlo Akrobata, čiji je frontmen bio legendarni muzičar, pjesnik, pjevač i gitarista Milan Mladenović (21. septembar 1958-5. novembar 1994). Bili su pripadnici muzičkog pravca poznatog kao novi val. Za osam godina izdali su sedam studijskih albuma i tri live albuma. Imali su nevjerovatan utjecaj na muzičku scenu i bili su jedna od najpoznatijih i najuspješnijih grupa svog doba, a pamte se i slušaju i dan-danas!


Milan Mladenović (Dečak iz vode) ostat će zapamćen i po svom djelovanju, odnosno po borbi protiv rastućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka. On je zbog rušenja banjalučke džamije Ferhadije otkazao najavljeni koncert u gradu na Vrbasu 1993. godine.

“Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija”, rekao je tada Mladenović. Učestvovao je i na antiratnim koncertima i protestima.

Milan je inače rođeni Zagrepčanin koji je odrastao u Sarajevu, kojem je posvetio i pjesmu, a slavu je stekao u Beogradu.

“Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali – ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo… Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd”, rekao je Milan o Sarajevu.

Preminuo je u Beogradu umro od posljedica raka unutrašnjih organa, a sahranjen je na beogradskom Novom groblju. Njegovom smrću Ekatarina Velika prestala je postojati.


Margita Stefanović (Margita je dečak) jedna je od najznačajnijih muzičarki jugoslovenskog rock’n’rolla, prava muzička ikona. Rođena je u Beogradu 1. aprila 1959. godine, a preminula je 18. septembra 2002 u beogradskoj infektivnoj bolnici. Bila je posljednja članica benda EKV, te se i nakon njih nastavila baviti muzikom, sve do svoje smrti u 43. godini. Bila je diplomirana arhitektica, učestvovala je u stvaranju albuma mnogih jugoslavenskih bendova, kao što su Karlowy Vary, Elvis J. Kurtović & His Meteors,Van Gogh, Babeitd, kao i u komponiranju muzike za brojne filmove.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content