Elvis Cero: Izumitelj GoCity vozila

Elvis voli na kreativan način razvijati inovativna rješenja za probleme koji zahtijevaju izlazak iz komforne zone. Dok svoje ideje realizuje, posebnu pažnju posvećuje zaštiti ekologije upotrebom finih materijala

 

Piše: Elma Zećo

Ideja se obično rađa kada postoji problem. U ovom slučaju, veliki broj stanovnika, čiji je život u metropolama veoma dinamičan, susreće se s problemom saobraćajnih gužvi, manjkom parking prostora, te iznenadnim padavinama, što otežava svakodnevni prelazak potrebnog puta do konačnog odredišta. Trenutno se kao rješenje koristi bicikl, koji ne pruža potpune mogućnosti i zaštitu u slučaju iznenadnih padavina”, započinje za Furaj.ba svoju priču 30-godišnji Elvis Cero, koji je upravo iz ovih razloga osmislio GoCity, vozilo na tri točka koje može razviti brzinu od 25 kilometara na sat, a sklopivo je u veličinu kofera!


GoCity žele svi – i kupci i investitori

“Postoje dva razrađena modela GoCity vozila. Prvi, lakši gradski model, koji se klasifikuje kao bicikl s ograničenom brzinom kretanja od 25km/h, te drugi, nešto teži, jačih specifikacija, koji se klasifikuje kao moped namijenjen za korisnike jahti i kamp-kućica. Oba modela su idealna za gradsku vožnju. Za njih se interesuju investitori, ali i veliki broj kupaca.”


 

Tuzlak s mostarskom adresom stanovanja

Priča o ovoj inovaciji odjeknula je iz Mostara, gdje se Elvis preselio iz Tuzle zbog posla i školovanja na Univerzitetu Džemal Bijedić, gdje privodi kraju master studij na Mašinskom fakultetu. Sunačni dani i prirodne ljepote kojima baštini ovaj dio zemlje učinile su da se na novu sredinu veoma brzo navikne. Sretno je oženjen i ponosni otac jednog djeteta, koji se uvijek trudi imati dovoljno vremena za sve – i za posao i za porodicu, koja se rado diči njegovom GoCity inovacijom.

 

“Ako posmatramo vrijeme kao novac, realizacija GoCity projekta – od ideje do prototipa koštala me je mnogo. Samo 3D model sam razvijao skoro dvije godine, dok je izrada prototipnog modela trajala približno šest mjeseci. Međutim, bez stvarne finansijske podrške ovaj model bi vjerovatno ostao samo na papiru. Firma u kojoj radim u potpunosti je finansirala izradu prototipnog modela, koji je svojom praktičnošću opravdao sva naša očekivanja i privukao pažnju cijelog svijeta”, kaže Elvis, mašinski inžinjer za projektovanje u firmi GD Konstrukcije.

Ostvareni dječiji san

Još kao dječak Elvis je znao šta želi, tako da se njegovi snovi iz djetinjstva poklapaju s onim što danas radi.

 

“Definitivno, život koji živim refleksija je moje mašte i snova. Uvijek sam sanjao velike snove i vjerovao da u životu postoje samo izazovi, a nikako problemi – i kada sam imao i kada nisam imao moralnu podršku. Tako da mogu slobodno reći da sam uspio implementirati jedan dječiji san”, govori Elvis, koji ima na umu već nove inovacije o kojima mnogo ne otkriva. Kada će ugledati svjetlo dana, teško je reći, jer, kako kaže sam, svaka ideja ima svoje vrijeme i trenutak, a do tada će se lagano razvijati u njegovoj glavi i polako biti prenošene na papir.

Na pitanje kako se vidi za deset godina, na kraju razgovora kaže:

“Cijeli život učim o onom što volim da radim. Diploma je tek puki papir. Težim ka tome da nikada ne žrtvujem sreću zbog uspjeha i da ne pristajem na manje nego što vrijedim. Narednih deset godina vidim kao veoma zanimljiv, uspješan i dinamičan životni put na kojem ću naučiti i iskusiti mnogo toga.”

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content