Eminagića konak

Jedan od depandansa Muzeja Tešanj jeste Eminagića konak. Pripada grupi najstarijih i najljepših objekata gradske stambene arhitekture Tešnja.

 

Konak se sastoji od magaze, prizemnog dijela i sprata. U prizemnom dijelu konaka nalazi se sedam prostorija u kojima JU Muzej Tešanj organizira razne kulturne manifestacije, a dok su Eminagići tu živjeli ovaj dio kuće bio je funkcionalan i prilagođen svakodnevnim potrebama ove begovske porodice. Sprat je imao rezidencijalnu svrhu i znatno je luksuznije izgrađen i opremljen.

Eminagića konak je najstariji i najljepši objekat porodičnog graditeljskog naslijeđa u Tešnju. Izgrađen je polovinom XIX stoljeća u vlasništvu Eminagića, bogatih veleposjednika i trgovaca, čije su generacije tu živjele do osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Svaka prostorija u objektu Eminagića konaka je imala svoju namjenu. Neke prostorije su bile krajnje svrsishodne i funkcionalne, dok su neke bile oličenje komfora i bogatstva, specifične za tadašnje begovske porodice i kulturu življenja. Jedna od soba s elementima komfora je na  spratu konaka. To je jugozapadna ili tzv. begova soba. U njoj je sačuvano šiše s rozetom. Soba pruža fantastičan pogled na tešanjsku Gradinu i čaršiju. Pored ove sobe, na spratu konaka još se nalaze divanhana, četiri sobe, mali dimaluk, dva hodnika i abdesthana. U budućnosti se planira formirati stalni etnološki postav s originalnim predmetima iz etnološke zbirke.

Pripremila: Elvira Leka

Fotografije: Furaj.ba

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content