Enterijer tradicionalne bosanske kuće

Kad govorimo o tradicionalnoj bosanskoj kući, mislimo na kuće nastale u periodu vladavine Osmanlija na ovim područjima. Ove kuće posjeduju funkcionalno-prostornu trodjelnost: kuća, avlija i bašta. Iako je ovakvih originalnih kuća ostalo malo, uglavnom su pretvorene u muzeje, one svjedoče o kulturi stanovanja muslimanskog stanovništva.

Fotografije: Mirza Hasanefendić/ Iskustvo Bosne

BIŠĆEVIĆA KUĆA U MOSTARU

 

Bišćevića kuća (ćošak) iz 17. stoljeća jedan je od najljepše sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Hercegovini, koji svjedoči o visokoj kulturi stanovanja muslimanskog stanovništva i pažnji koja je pridavana prostorima intime i porodičnog života.

Unutrašnjost Bišćevića kuće u Mostaru; Foto: Mirza Hasanefendić

SVRZINA KUĆA U SARAJEVU 

Svrzina kuća predstavlja jedan od najreprezentativnijih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu i kulture stanovanja muslimanske porodice s kraja 18. i kroz 19. stoljeće. Kuću čini skup više zgrada koje formiraju jedan jedinstven kompleks.  

STAMBENI KOMPLEKS BEGOVINE U STOCU

Begovina predstavlja jedinstven kompleks koji svjedoči o najvišim dometima u kulturi stanovanja muslimanskog stanovništva na prostoru Bosne i Hercegovine kao i o kontinuitetu urbanog života stolačkog kraja. Riječ je o kompleksu kuća i privrednih objekata opasanih zidom i povezanih unutrašnjim dvorištima, a koji pripada uglednoj hercegovačkoj porodici Rizvanbegović. Čitav kompleks započet je u 18. stoljeću, a svoj je konačni oblik dosegao tridesetih godina 19. stoljeća.

UZEIRBEGOVIĆA KONAK U MAGLAJU 

Uzeirbegovića konak je stambeni objekat bogate maglajske porodice Uzeirbegovića, kojeg je sagradio Salihbeg Uzeirbegović oko 1875. godine, sa dispozicijom koja odgovara objektima nastalim u prelaznom periodu između osmanske – orijentalne arhitekture i austrijske – zapadnoevropske.SABURINA KUĆA U SARAJEVU

Stambena cjelina Saburina kuća u Sarajevu predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu. Izgrađena je namjenski kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom.

KUĆA GRADAŠĆEVIĆA

Kuća Gradaščevića podignuta je 1786. godine i predstavlja primjer jedne od najbolje očuvanih begovskih kuća. Nalazi se nedaleko od poznate gradačačke kule. Komfor života u ovakvoj kući bio je na visokom stepenu u odnosu na kuće siromašnijih porodica iz perioda u kojem je izgrađena. Iskustvo Bosne

Fotografije su uz prethodno odobrenje preuzete iz monografije “Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne” publicirane uz istoimenu izložbu koja je prikazana u galeriji Collegium Artisticum.

Izložba je uvod u osnivanje budućeg muzeja islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content