Eram bašta u Širazu

Eram vrt (Bagh-e Eram), nalazi se uz sjevernu obalu rijeke Khoshk u Širazu, jedan je od najpoznatijih i najljepših perzijskih vrtova u Iranu. 

Iako nitko nije siguran kada je počela izgradnja vrtova, historijski podaci pokazuju da su vrtovi izgrađeni tokom selđučke dinastije (11.-14. stoljeća) pod vlašću jednog od svojih najslavnijih vladara, Ahmad Sanjara. Vrtove i paviljon izgradio je loklni arhitekta iz Shiraza.

 

Današnji vrt u centralnom dijelu ima ukrašeni paviljon sa bazenom i šadrvanom oko kojih se nalaze različiti biljke i drveće. Površina vrta je oko 110.380 kvadratnih metara. Vrt je u obliku pravougaonika,  pored glavnog paviljona izgrađene su i manje građevine. Glavne i sporedne putiće na uzbrdici spajaju stepenice koje dodatno uljepšavaju vrt.

Ispred glavne zgrade se nalazi veliki bazen u kojem se reflektuje sama građevina. Bazen se prostire na 335 kvadranih metara i sagrađen je od 18 dijelova velikog kamena. Voda iz Nahru Azema se prvo slijeva u bazen unutar zgrade, a nakon toga u bazen ispred nje, iz koga se u nekoliko potočića razlijeva cijelim vrtom.

 

Glavna staza u vrtu počinje na sredini ispred bazena i ide do kraja vrta. Sa strana se nalaze potočići koji se granaju po cijelom vrtu. Pored potočića su drvoredi koji prave hlad posjetiocima. Pored glavne staze postoji i nekoliko manjih koje se prostiru vrtom. Drveće u vrtu je veoma visoko, a jedno od njih je i drvo poznato pod nazivom sarv-e naz za koje se  vjeruje  da je staro 3.000 godina. Kada govorimo o drveću, njega u Eram bašti možemo podijeliti u dvije vrste, drveće koje daje i drveće koje ne daje plodove.  Od drveća koje ne daje plodove su bor, javor, crna vrba, jasen, maca, topola i eukaliptus, dok iz druge vrsta postoji orah, narandža, kajsije, nar, bademi, kruške i jabuke. Glavno voće u vrtu je svakako nar. S obzirom da je Eram botanički vrt u njemu je moguće vidjeti veliki broj biljaka. Vrt je sada upravlja botanike odjel Sveučilišta Širaz.

Prekrasni trospratni paviljon sagrađen je u stilu koji je prevladavao tokom vladavine dinastija Safavid i Kadžar.

U prizemnom dijelu vile smješten je raskošno ukrašen plitki bazen (impluvium) u kojem se sakuplja kišnica, a cijeli prizemni prostor namjenjen je opuštanju i odmoru za vrijeme vrelih dana ljeta. Plafon prostorije raskošno je ukrašen raznobojnim ukrasnim pločicama. Kroz prostoriju teče i voda, koja prolazi prizemljem vile i povezuje ovaj prostor sa velikim bazenom koji se nalazi ispred vile.

Vrt je dobio naziv po legendarnom  vrtu Eram, smještenom na jugu Arabije, sagrađenom po naređenju arapskog kralja Šadada, po ugledu na njegovu predodžbu raja.

Vrt Eram je  zajedno sa još osam dugih iranskih vrtova, na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content