Erfurt i Weimar – prepuni historije i kulture Njemačke

U srcu Njemačke leži Tiringija, ranije dio DDR-a, koja je kako s kulturnog tako i historijskog gledišta, značajna savezna pokrajina Njemačke. Erfurt je glavni grad, nalazi se oko 100 km jugozapadno od Leipziga i oko 250 km od Frankfurta. 25 kilometara istočno od Erfurta nalazi se Weimar sa brojnim zaštićenim spomenicima svjetske kulturne baštine.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

U Erfurtu se nalazi  najduža nastanjena ulica-most u Evropi koja se proteže na 120 metara. Cijelom jezgrom dominira erfurtska katedrala posvećena Djevici Mariji i odmah uz nju Severi crkva, jedna od najznačajnijih gotskih građevina u Njemačkoj. U Erfurtu je i Manastir Svetog Avgustina u kojem se Martin Luther zamonašio i u božijoj službi proveo 7 godina života (1505 – 1512).

Weimar je rodno mjesto njemačkih pjesnika Johanna Wolfganga von Goethea i Friedricha Schillera. Osim njih, u gradu su živjeli drugi poznati umjetnici, poput Bacha i Liszta.

Brojni zaštićeni spomenici svjetske baštine nalaze se u Weimaru – knjižnica vojvotkinje Anne Amalije, Nacionalni Goetheov muzej, Schillerova kuća, Dvorac Belvedere itd.

DSC00557

Weimar / Spomenik Geteu i Šileru ispred pozorišta


“U Erfurtu na Sajmu turizma (German Travel Mart 2015) smo boravili na poziv beogradskog ureda  Nacionalne turističke organizacije Njemačke, zajedno sa novinarima i turističkim organizacijama iz čitavog svijeta.”


Emira Azganović, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content