Erfurt – katedrala Blažene Djevice Marije i crkva sv. Severine

Sa velikog gradskog trga vode velike otvorene stepenice do dva izvanredna primjerka njemačke gotičke arhitekture ovjekovječene u zidinama katedrale Blažene Djevice Marije i crkve sv. Severina, koje čineći jedinstven sakralni kompleks dominiraju gradskim pejsažom. Od 1994. godine, Erfurt je ponovo postao grad katedrala i sjedište Biskupije Katoličke crkve. 

Veći dio katedrale sagrađen je tokom 14. i 15. stoljeća u gotičkom stilu, no niži dio tornjeva katedrale sagrađen je u romaničkom stilu, te pripadaju crkvi sagrađenoj 742. godine na istom mjestu, za biskupa Bonifacija.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

3. aprila 1507. godine, Martin Luther u katedrali Blažene Djevice Marije stekao je zvanje svećenika.

Sa širokog stepeništa koje vodi do glavnog ulaza u katedralu prostire se prekrasan pogled na gotički župni dvor, uz koji se nalazi i velika građevina nalik na tvrđavu, nastala krajem 13. stoljeća, poznata pod nazivom Kavaten.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

U sastavu Katedrale nalaze se i tri tornja sagrađena u 19. stoljeću. U centralnom tornju smješteno je najveće crkveno zvono na svijetu, nazvano Maria Gloriosa, nadaleko poznato po ljepoti zvuka. Zvono je izradio Gerhard Wou 1497. godine.  Bilo je to najveće zvono izliveno u srednjem vijeku, a zbog svog promjera od 2,5 metra, to je i danas najveće srednjovjekovno crkveno  zvono.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

15 visokih prozora kora Katedrale, izrađenih tokom 14. i 15. stoljeća, predstavljaju remek djela srednjovijekovne umjetnosti sa vitražima jedinstvenim u Njemačkoj po veličini, jedinstvu kompozicije i zaokruženosti prikazane tematike. Raskošni oltar katedrale, izrađen u baroknom stilu, još jedna je u nizu ljepota ove Katedrale. Uz sve navedeno, ovu Katedralu krase i statua Djevice Marije iz 1160. godine, te grobnica Grofa von Gleichena i njegove dvije supruge, iz sredine 13. stoljeća.

Unutrašnjost Katedrale ukrašena je veoma dobro očuvanim ukrasima u gotskom stilu gdje posebnu pažnju plijene korske klupe i brončani svijećnjaci u obliku čovjeka.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content